Китай изрази недоволство и протест срещу изявленията на Европейския съюз относно измененията на закона за екстрадицията в Хонконг и призовава съюза да не се намесва във вътрешните му работи, заяви говорителят на външното министерство Гън Шуан днес.

По-рано в публикувано изявление ЕС отбеляза, че споделя загрижеността на жителите на Хонконг относно измененията в закона за екстрадицията, който, ако бъде одобрен от парламента, ще позволи на Хонконг да екстрадира заподозрени в юрисдикции, с които няма споразумение за екстрадиция, включително Тайван, Макао и континенталната част на Китай. Според ЕС това е много чувствителен въпрос с потенциални последици за гражданите на ЕС.

„Китайската страна е изключително недоволна и решително протестира срещу безотговорните изявления на ЕС относно измененията в закона за екстрадицията“, заяви генерал Шуан на брифинг.

Той подчерта, че събитията в Хонконг са свързани с вътрешната политика на Китай и никой няма право да се намесва в това.

„Надяваме се, че ЕС… ще преустанови намесата във вътрешните работи на Хонконг във всякаква форма“, заяви китайският дипломат.

Хиляди протестираха срещу измененията в закона за екстрадицията в Хонг Конг. Протестите започнаха вчера сутринта, а до обяд по улиците на града се появиха барикади от тухлени и метални предмети. Сблъсъците се състояха в близост до законодателната асамблея на града. В резултат на това беше отменено заседанието на парламента, на което трябваше да бъдат разгледани измененията.

Ръководителят на хонконгската полиция нарече сблъсъците с протестиращите „бунтове“, заявявайки, че полицията няма друг избор освен да използва сила. В резултат бяха използвани сълзотворен газ, палки, гумени куршуми и димни бомби. Според последните данни в резултат на протестите са ранени и хоспитализирани 72 души на възраст между 15 и 66 години, като двама от тях са в тежко състояние.

Китайското външно министерство отрече по-рано днес готовността на Пекин да изпрати военни части в Хонконг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!