Гигантски метеорит, а не вулканична активност е причината за изчезването на динозаврите. До този извод са достигнали палеоклиматолози от Йейлския университет, съобщава порталът „Phys.org”.

Голяма част от учените смятат, че причината за масовото изчезване на различни видове животни, включително динозаври, е огромен астероид, врязал се в Земята преди 66 милиона години, но съществува и друга версия, според която измирането е причинено от масово изригване на вулкани в региона на Деканските капани на територията на днешна Индия.

За да хвърлят повече светлина, изследоветелите се опитали да установят точното време на мащабното изхвърляне на вулканичен газ, което съпровожда изригването на вулкани. За целта сравнили глобалното изменение на температурата и данните от анализа на изотопите на въглерод, открити в морски вкаменелости, с модели на климатичен ефект.

Оказало се, че голяма част от въглероден двуокис е попаднал в атмосферата много преди сблъсъка с метеорита. Вулканичната активност в късната Креда е предизвикала постепенно глобално повишаване на температурата с около 2 градуса, но не и масово измиране. Някои видове животни са мигрирали към Северния и Южния полюси, но са се върнали много преди сблъсъка с астероида.

Изводът е, единствената причина за изчезването на динозаврите би могла да бъде удар от метеорит.

Снимка: Ню Йорк Таймс

Палеоклиматолозите допускат възможността да са сгрешили и са готови да преразгледат заключенията си при наличието на съществени доказателства.

По-рано археолози анализираха почвени образци от най-древния кратер Чиксулуб на полуостров Юкатан и моделираха първите часове след падането на астероида, който заличил 75 % от животинския свят на Земята. Според тях, астероид с диаметър 10 км навлязъл в земната атмосфера със скорост от почти 25 километра в секунда, може да създаде взрив, чиято мощност е несравнима дори със световните запаси от ядрено оръжие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!