Мая Манолова
на снимката: Мая Манолова

Мая Манолова и адвокатите Десислава Филипова и Веска Волева са подали до Европейската комисия жалба срещу прекомерните привилегии на банките в България и утре от 13 часа ще дадат пресконференция във връзка с това, съобщиха от гражданската платформа „Изправи се.БГ“, чийто председател е бившият омбудсман.

Един от проблемите на родната икономика е именно политиката на банките, чийто лихви са в пъти по-високи от тези на банките в Еврозоната и това прави използващите услугите им фирми по-неконкурентноспособни, докато самите банки извличат грамадни годишни печалби. Те имат и голяма свобода за действие срещу длъжниците и жалбата, адресирана още до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI), иска от Еврокомисията да увеличи натиска върху българските институции, които не желаят да защитят гражданите от банковото лоби в случаите, когато банките отнемат, дори без съдебно дело, единственото жилище на длъжниците.

Съобщението на страницата на „Изправи се.БГ“ припомня, че през февруари 2019 г. тогавашният омбудсман Мая Манолова, заедно с Десислава Филипова и Веска Волева, внесоха промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха гласувани от парламента в края на ноември 2019 година.

„Тогава не бе прието предложението за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника за подновяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга. По този начин и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено от банката и без съдебно решение, само по извлечение на сметки на банката.

Изключения ще се допускат, ако длъжникът представи писмени доказателства, че не дължи, че дългът е неправилно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи.

Така, длъжникът няма да получи справедливост – ако се окаже, че дългът е неправилно изчислен, имотът му вече ще бъде продаден. И той няма как да си го върне. Най-много може да търси обезщетение по съдебен ред.

При приемането на промените в ГПК Манолова отчете, че стъпка напред е спасяването на единственото жилище на длъжника, като уточнява, че тази стъпка е временна, до постановяване на решението на първоинстанционния съд при, обикновено, три инстанции“ – се казва в съобщението.

Като омбудсман Мая Манолова два пъти е внасяла в парламента поправки, защитаващи длъжниците, като поправките срещаха острата съпротива на българските банки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук