Шривиджая
Източник: Mystery Planet

Останките от отдавна изгубения „Остров на златото“, в който приказките рисуват човекоядни змии, бълващи огън вулкани и хинди-говорещи папагали, всъщност е истина и останките му изплуваха в река Муси близо до Палембанг, Индонезия.

Водолази, изследващи тинестото дъно на реката, са извадили стотици фигурки, храмови камбани, инструменти, огледала, монети и керамика. Те са открили златни дръжки на мечове и златни и рубинени пръстени, издълбани делви и кани за вино и флейти с формата на пауни.

Всички тези съкровища сочат едно нещо: учените са локализирали изгубения град Шривиджая, някога богато и мощно пристанище по протежение на океанския търговски път между Изтока и Запада.

златни накити
Източник: Mystery Planet

Шривиджая, контролира Малакския проток между средата на 600-те и 1025 г., когато войната с индийската династия Чола сваля властта в града. Оттогава влиянието на Шривиджая намалява, въпреки че търговията там продължава още два века.

Последният принц на Шривиджая, Парамешвара, се опитва да си възвърне контрола върху търговията в региона през 1390-те, но сили от близкото кралство Ява така и не му позволяват. По-късно Шривиджая и околностите му се превръщат в убежище за китайските пирати.

Днес почти никакви следи не са останали от славните дни на Шривиджая, освен златните артефакти, които водолазите са извадили от реката. Никога не са провеждани официални археологически разкопки в или около реката; артефакти се продават на частни колекционери на световния пазар на антики.

„Това означава, че дори когато артефактите изплуват отново и сами покажат местоположението на Шривиджая, едва ли има доказателство за това какво е било ежедневието там“, каза Шон Кингсли, морски археолог и редактор на списание Wreckwatch, където наскоро бе публикувана статия за изгубения Остров на златото.

 


Между 2011 и 2015 г. огромен брой артефакти, вероятно датиращи от разцвета на Шривиджая, се появиха на пазара на антики в Джакарта. Продажбата им поединично, обаче, сваля стойността им и разваля надеждите на учените да установят контекста, в който са намерени.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук