дистанционно обучение

Поне до края на януари ще продължи дистанционното обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас. Това стана ясно от издадената в последния ден на 2020-та година заповед на министъра на образованието. Тя засяга всички училища в страната и е издадена във връзка с изменение и допълнение на заповед на здравния министър Костадин Ангелов относно удължаване на срока на въведените временни противоепидемични мерки на територията на България до края на този месец.

Няма промяна при учениците от 1-и до 4-и клас, които се връщат за присъствено обучение в училищата от 4 януари 2021 г. Междувременно от образователното министерство разпространиха формуляр, който може да бъде попълнен от родителите, които не желаят да пуснат децата си в клас заради пандемията.

Не само родители, но и учители изразиха несъгласието си за възстановяване на учебния процес за най-малките от началото на 2021-ва година.

В отворено писмо до медиите от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“  заявиха, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени, както и че има риск от трета вълна новозаразени след масовото празнуване на Коледа и Нова година. Друг мотив, за да са срещу връщането на учениците в клас, е липсата на висок клас предпазни средства за учителите, липсата на вентилационни системи в училищата и типичните за това време грипни вируси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!