Полицията в северния нигерийски град Кадуна спаси над 300 мъже от ислямски интернат, където са били измъчвани и сексуално малтретирани, заяви говорител на полицията.

Полицейските части са нахлули в сграда в град Ригаса в четвъртък, където жертвите, между които възрастни и непълнолетни, са били държани в „най-унизителни и нечовешки условия в името на обучението им в Корана и „трансформирането“ им“, заяви говорителят на държавната полиция на Кадуна Якубу Сабо пред АФП.

„Намерихме около 100 ученици, включително деца на 9 години, във вериги, в препълнена малка стая, всички в името на „преобразуването“ им и превръщането им в „отговорни“ лица“, каза Сабо.

Училището, функциониращо от десетилетие, е записвало ученици, доведени от техните семейства, за да научат Корана и да бъдат рехабилитирани от злоупотреба с наркотици и други заболявания, съобщиха от полицията.

Собственикът на училището и шестима служители бяха арестувани по време на акцията. Много от спасените студенти са имали белези по гърба и сериозни наранявания, съобщиха от полицията.

„Жертвите са били малтретирани. Някои от тях казаха, че са били насилвани сексуално от своите учители“, заяви Сабо.

Полицията е реагирала на множество жалби от местни жители, станали подозрителни за случващото се вътре в училището. По време на влизането в училището полицията е открила „камера за изтезания“, където учениците са били оковавани във вериги, душени и пребивани.

Сабо каза, че жертвите са от различни националности и че „двама от тях са казали по време на разпита, че са били доведени от родителите си от Буркина Фасо“. Самоличността на спасените се идентифицира, за да се определи откъде идват и да се свържат със семействата им.

Родителите на някои от жертвите от града, с които полицията е влязла в контакт, са били „шокирани и ужасени“, когато видели състоянието на децата си, тъй като нямали представа какво се случва вътре в училището. На родителите е разрешено да посещават децата си на всеки три месеца, но само в избрани райони на помещенията.

„Всичко, което те са знаели, е че децата им се учат на Корана и на добри нрави „, каза Сабо.

Частните ислямски училища са често срещани в мюсюлманска Северна Нигерия, където правителствени служби често липсват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!