Иран, САЩ

Посланикът на Иран в Багдад заплаши, че в случай на заплаха срещу страната му, ще последват удари по американските войски, включително на територията на Ирак. Министерството на отбраната на Ирак заяви, че не приема отправянето на подобни заплахи.

В интервю за телевизия „Диджла“ посланик Ирадж Масджиди заяви:

„Имаме проблем с американците: ако те заплашват Иран, самите те ще бъдат застрашени навсякъде, където и да се намират.“

Според него, присъствието на американски войски в региона води до ескалация на напрежението, а страната му трябва да обезпечи сигурността в региона.

На въпрос дали може да бъде нанесен удар по американски военни обекти на територията на Ирак, дипломатът отговаря:

„Навсякъде, където има американци.“

В случай на атака от страна на САЩ срещу Иран, ще последва отговор от страна на „тези, които обичат Иран“, споменавайки за ливанското движение „Хизбула“. В същото време посланикът подчертава, че Иран не иска ескалация на обстановката в региона.

Говорителят на Министерството на отбраната на Ирак Тахсин ал-Хафаджи направи официално изявление, в което отхвърля каквито и да било заплахи както от страна на САЩ, така и от страна на Иран.

„Ирак няма да бъде плацдарм за атаки срещу Иран, както няма да позволи да бъдат застрашавани американските интереси на територията на Ирак“, заяви той.

Съединените щати въведоха срещу Иран санкции в редица сектори, в това число по ядрената програма, програмата за създаване на балистични ракети, нарушаването на човешките права и подкрепа на тероризма. Иран отхвърли обвиненията в подкрепа на тероризма. Техеран не приема също обвиненията за атаките срещу нефтени обекти на Саудитска Арабия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!