книга

Учредяват Национална награда за поезия „Константин Павлов“. Наградата ще бъде връчена на рождения ден на поета – 2 април, в Софийската градска художествена галерия. Тя се състои от грамота и малка пластика, изработена от скулптора Ангел Станев.

Конкурсът ще се обявява ежегодно до края на януари. Членове на журито са Мирела Иванова, Михаил Неделчев и Ани Илков.

Константин Павлов

Учредяването на наградата бе обявено в Националния пресклуб на БТА. Пресконференцията започна с думи на генералният директор на агенцията Кирил Вълчев, който цитира Йоан Златоуст:

„Ако искаш да се прославиш, презирай славата“.

В  основата на учредяването на наградата е журналистката и дългогодишна ръководителка на Българската редакция в „Дойче веле“ Румяна Таслакова.

„Идеята на тази награда е да съхрани и да популяризира поетичното наследство на Константин Павлов, както и негови висок граждански дух“, посочи тя.

Присъждането на наградата за поезия си поставя високи литературни цели: да съхрани паметта за големия поет, да дава нови и нови поводи за преоткриване на уникалния му словесен свят и да разкрива нови пространства за разгръщане на модерната национална поезия.

Идеята за създаването на награда на името на големия български поет е подкрепена от неговата дъщеря – художничката Донка Павлова.

Създателите на наградата се обединиха около мнението, че Константин Павлов несъмнено е едно от най-необичайните и знакови явления в българската поезия – немногословният автор, чиито забранени „Стихове“ (втората книга на поета) се преписваха на ръка, разпространяваха се и се превръщаха в символи на литературния и човешки стоицизъм, на свободния и неустрашим дух, на високия смисъл да останеш верен на словото и истината.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук