През май тази година при изкопни работи в частен имот в центъра на Пловдив бяха открити добре запазени останки от Триумфална арка. Влиятелни световни медии отразиха събитието.

Един месец археологическият екип – Елена Божинова и Камен Станев – установяваха и други интересни находки. Такива са добре запазена антична улица, надпис на древногръцки, възхваляващ император Диоклециан, керамика, архитектурни елементи. Тук откриха и човешки останки – свидетелства от времето на готското нашествие през 251 г. след Христа, вплетени в страшна история за тройно убийство.

Днес срокът на проучването на обекта бе удължен с още девет дни, като целта е да се доразкрие южният пилон на арката и да бъдат вдигнати падналите на древната улица архитектурни елементи.

Голяма част от обекта се намира под тротоара на централния булевард “ Цар Борис Трети Обединител“, така че проучването продължава в рамките на разкрития и досега частен имот.

Подобна арка, но не така добре запазена, има на Източната порта в Пловдив, само в града под тепетата са открити подобни съоръжения в цяла България. След финала на разкопките ще се прецени каква част да бъде показана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук