мълния, светкавица

Трима души загинаха от мълнии за денонощие и нещо у нас, в България. Мъж и жена са тежки изгаряния.

Смърт от мълния покоси мъж на строеж в София, други двама останаха на място от гръм в Маноле (Пловдивско) и край Батак. В Добринище жена бе тежко поразена от мълния, паднала върху дома й, остана жива, но е със сериозни физически и психически травми. Природните аномалии продължават поне до края на седмицата, отново ще има и гръмовни бури, предупредиха синоптиците.

Около 24 000 души умират годишно, ударени от мълния. Почти 10 пъти повече – 240 000 биват поразени, но оцеляват, макар и с тежки рани и с дългосрочни последици като загуба на памет, отслабване на възможностите за концентрация, личностни промени.

Типичната мълния съдържа около 300 милиона волта електричество, което е мощност, достатъчна за да свети една 100-ватова флуоресцентна крушка в продължение на година, твърдят учените.

По информация на Live Science, шансът човек да бъде ударен от мълния е 1 на 600 000. Броят на хората, поразени от мълния с годините постоянно намалява, защото все по-малко хора работят на открито, казва специална публикация за мълниите.

Ако човек бъде ударен от мълния и оцелее, пораженията могат да са тежки и за десетилетия напред. Причината е, че зоната на удар от мълния съдържа хиляди волта електричество на 0,10 квадратни метра и причинява тежки увреждания на нервите.

Вследствие на тези увреждания, пострадалите имат когнитивни проблеми като загуба на паметта, невъзможност за концентрация, наблюдават се и сериозни личностни промени.

Какво е добре да се знае за оцеляване от мълния? Експертите съветват как да се пазим и как да минимизираме последиците.

• Имайте предвид, че ако след като видите светкавица, чуете гръм преди да сте преброили до 30, трябва спешно да скриете. Поне половин час след като е отшумяла последната гръмотевица, е препоръчително да се излиза навън.

• Навеси, изкопи, автобусни спирки и други подобни прикрития не предлагат реална защита, тъкмо обратното – може дори да се окажат обект, който привлича мълнии, а не пази.

• Ако сте в селище, най-сигурното място за защита е стабилна сграда с кабели и ВиК инсталация, които са в състояние да отведат далеч електрическия заряд.

• Ако няма сграда близо, можете да се скриете в превозно средство с твърд покрив, като задължително затворите плътно и прозорците. Металната конструкция на превозното средство може да осигури известна защита, но е важно при мълнии наоколо в колата да не докосвате каквито и да било метални части.

• Каучуковите гуми и обувките с гумена подметка не пазят от поразяване от мълния, те не са защита. Много от жертвите на мълния, според обобщени информации, са селски стопани, работещи навън, на полето, които са карали трактори с гуми от каучук.

• Ако сте сред природата, в гора на открито по време на гръмотевична буря, потърсете подслон в ниска зона, над която има нискорастящи дървета и храсти. Избягвайте високите дървета, тъй като мълниите търсят най-високите обекти наоколо, където и да се намирате.

• Ако сте на открито, потърсете долина или клисура, но бъдете нащрек за воднисти места.

• Ако сте в лодка в открито море, бързо излизайте на сушата.

• Ако все пак неизбежното е на път да се случи, знайте, че точно преди удара от мълния косата ви ще щръкне, в буквалния смисъл. Последната мярка в такъв случай е да клекнете, свит на кълбо на земята като покриете ушите си с ръце и сложите главата си между краката. Не трябва да лягате на земята, важно е да намалите допира, контакта със земята до минимум, тъй като електрическият заряд „пътува“ именно по земята.

• Ако ваш близък е ударен от мълния, не се страхувайте да му окажете първа помощ, дествайте, поразените от мълния не носят електрически заряд и не могат да наранят никого, съветват от Live Science .

При удар от мълния, потвърждава статистиката, загиват само 10% от поразените. В интернет видео от охранителна камера показва, че има и каръци – мълния удря два пъти човек, но той к оцелява. Мястото е Киото. Видеото е абсолютно автентично и показва, че е напълно възможно да се оцелее след поразяване от гръм.

На записа се вижда как започва буря и минувачите започват да бързат по една квартална уличка. След една влюбена двойка се задава главният герой на видеото.

На записа съвсем ясно се вижда как го удря мълния и той пада на земята. На мястото на гръмотевичния удар остава тъмно петно. Това е малък по обхват периметър, обгорен от гръмотевицата.

Човекът пада и за известно време остава неподвижен, но след малко се надига, раздвижва крайниците си, изправя се, макар и да върви първоначално като пиян.

Няма и няколко крачки, и пак го застига мълния. Човекът пак оцелява. Пак идва на себе си, вече доста по-трудно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук