Стенопис, за които мнозина казват, че изобразява руския президент Владимир Путин по време на библейския Ден на Страшния съд, украсява катедрала в Червоноград, минньорско градче на 70 километра северно от Лвов, Северна Украйна.

 Изображението гледа вярващите на една от стените на катедралата „Св. Йозефат Кунтсевич”, която принадлежи към украйно-гръцката католическа църква.

Отец Михайло Нускогуз, обясни, че според църковните канони, картината на Страшния съд е това, което вярващите би трябвало да виждат когато напускат църквата. Свещеникът бе категоричен, че изобразяването на Владимир Путин не е било планирано.

Седем зографи са рисували стените на катедралата в продължение на четири месеца. Художниците признават, че главната идея е била да се нарисуват сцени изобразяващи извратени политици извършващи престъпления.

Според Алексей Чередниченко, които е организирал проекта, гледката на човек, които трябва да посрещне наказанието си, би трябвало да прати широко послание към публиката, че всеки бюрократ който взима подкупи, върши неправди или стартира воини, трябва да гори в ада.

Стенописът съдържа и други антигерои изобразени като генерали, които водят Иловаяската засада в Източна Украйна, една от най-смъртоносните засади по време на конфликта срещу проруските сепаратисти. При внимателно вглеждане, човек може да забележи също и съветски униформи и нацистки свастики.

Вярващите в местната общност остават разделени, относно дали това е руския президент или не, но въпреки това, те всички са съгласни, че Путин би трябвало да е част от картина изобразяваща Деня на Страшния съд.

Това не е първият път, когато стени на църква в региона на Лвов са нарисувани с портрети на съвременници. Протестиращи, убити по време на бунтовете през 2013-2014 година, познати като Небесните Сто, бяха изобразени като светци в една от местните катедрали.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук