В специално интервю за ДЕБАТИ.бг посланикът на Украйна в България н. пр. Виталий Москалено коментира конфликта между Украйна и Русия в Керч. По негови думи това е пореден акт на агресия от страна на Москва срещу Киев.

Москаленко коментира и видеото със „самопризнанията” на украинските моряци, което беше публикувано от руските служби. Посланикът бе категоричен, че думите им са изречени под физически и психически натиск от страна на Русия.

„Само трима от моряците под тежък натиск и физическо въздействие са дали т. нар. признателни показания. Ние всички много добре знаем как ФСБ и специалните служби на Руската федерация получават тези показания. Аз например, преди да дойда в България седем години работих като генерален консул в Ростов На Дон и съм бил свидетел, когато украинските политически затворници са давали т. нар. признателни показания, после в съда са се отказвали от тях и тези показания са били получени под жестоко политическо въздействие.”

Н. пр. Москаленко заяви, че агресията на Русия срещу Украйна в района на Азовско море е започнала още през пролетта и продължава и досега. По негови думи с тези си действия Москва прави опити да анексира още територии в Украйна.

Армията на Украйна е достатъчно силна и мобилизирана да се защити, категоричен бе Москаленко. По негови думи военните сили на страната няма да допуснат да има окупиране на нови територии от страна на Русия, затова е обявено и военно положение. Дипломатът обаче подчерта, че обявеното извънредно положение не трябва да се счита за обявяване на война, а единствено за мерки за защита.

Посланикът заяви, че действията на украинските власти са подкрепени на 100% от украинското общество, което има волята да отстоява независимостта си.

Цялото интервю с посланик Виталий Москаленко може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!