Руският енергиен гигант „Газпром“ е платил 2,9 милиарда долара на украинския „Нафтогаз“, за да уреди дългогодишен спор за транзитните такси за газ, транспортиран до Европа, съобщи компанията в петък. „Газпром“ е извършил плащането в съответствие с решението на арбитражния съд в Стокхолм, заяви говорител на компанията пред АФП.

„За да изпълним договореностите, постигнати в Минск на 20 декември, „Газпром“ осъществи изплащане на 2,9 млрд. долара на „Нафтогаз Украйна“ в съответствие с решението на Стокхолмския арбитраж в срок, предвиден в протокола от 20 декември“, бяха точните му думи.

Украинската компания потвърди информацията.

„Ние потвърждаваме, че получихме от „Газпром“ 2,9 млрд. долара компенсации в изпълнение на решението на Стокхолмския арбитраж“, се казва в изявлението на „Нафтогаз“.

Русия и Украйна се договориха, че от 1 януари взаимните претенции ще бъдат премахнати и изземването на имущество в резултат на решения по съдебни искове ще бъде отменено , заяви ръководителят на руското Министерство на енергетиката Александър Новак.

Споразумението за отказ от искове, за които няма окончателно решение, стана част от протокола за газово сътрудничество, който Русия и Украйна подписаха на 20 декември. За да продължи транзита, „Газпром“ ще сключи междуоператорско споразумение с оператора на украинската газотранспортна система, а с „Нафтогаз“ – споразумение за запазване на мощността при транспортиране.

Очаква се догодина да бъдат запазени капацитети за транзит на 65 милиарда кубически метра газ, а през 2021-2024 г. – по 40 милиарда кубически метра при установяване на конкурентна тарифа.

Относно уреждането на правните разногласия, след плащането украинското правителство трябва да подпише споразумение с „Газпром“ за премахване на антимонополните претенции в размер на 7,4 милиарда долара.

Това е добра новина и за България, защото България има действащ договор за още 10 години за получаване на руска газ през Украйна. Дългоочакваното разбирателство между двете страни относно цената на газа и на преноса му, дава сигурност на доставките за България и за Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!