Русия, Украйна

Кабинетът на министрите на Украйна одобри споразумението за транзит на газ между Русия и Украйна, съобщи РИА „Новости“. Преговорите между Москва и Киев по новото споразумение за транзит на руски газ през територията на Украйна продължават три дни.

Основните параметри на транзитния договор бяха съгласувани още на 20 декември по време на преговори в Берлин и Минск. Срокът на новото споразумение е пет години. Догодина Русия трябва да достави на европейския пазар през Украйна 65 милиарда кубични метра газ и по 40 милиарда годишно от 2021 г. до 2024 г.

Протоколът включва и правни спогодби за уреждане на спорове.

Вчера руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че на украинската страна са били изплатени присъдените от международния арбитраж в Стокхолм 2 милиарда и 900 милиона долара. Това беше условието страните да се откажат от всички останали взаимни съдебни претенции, за които няма окончателно съдебно решение, както и да подпишат споразумение с украинското правителство за изтегляне на антитръстови претенции в размер на 7.4 милиарда долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!