Край Бахмут пристигнаха и реактивни системи за залпов огън.

На Бахмутското направление Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) преминаха от отбрана към настъпление, съобщи вече официално зам.-министърката на отбраната Анна Маляр в своя телеграм-канал. За започналата там контраатака се знаеше и вчера, но украинските висши военни по принцип винаги казват за действията на армията си ден-два по-късно.

По думите на Маляр за предишното денонощие украинските бойци са се придвижили значително напред – от 200 до 1100 метра по различни участъци на Бахмутското направление. Анна Маляр пише, че „в настоящия момент бойните действия се водят от редовната армия на противника, подпомагани от десантно-щурмови отряди, а „вагнеровците“ са се изтеглили някъде в тила.“

Думите на Маляр потвърди и полевият командир на Трета щурмова бригада Максим Жорин, който от месеци е на фронта край Бахмут.

Вече ние ги щурмуваме, а те се опитват да се бранят. Изобщо не им позволяваме да вземат инициативата. Те пак хвърлят нови и нови подразделения срещу нас, но и те са в пълна истерия. Могат най-много да ни забавят малко, но няма да променят плановете ни. Ние ги виждаме, знаем какво са намислили и продължаваме да освобождаваме нашата територия.“

Сателитните карти на „Дийпстейт мап“ потвърждават казаното от Маляр и Жорин. Разликата между състоянието на фронта преди месец и днес е очевидна.

Фронтът край Бахмут на 7 май.
Фронтът край Бахмут на 7 юни. В синьо и зелено са отвоюваните от украинската армия позиции.

В понеделник за това, че руските войници отстъпват в района на Бахмут, призна и основателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, който заедно с наемниците си напусна фронта, след като обяви, че е превзел града. Пригожин каза, че редовната армия е загубила село Берхивка на север от Бахмут и описа действията на руската армия с думите „драпат назад“.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук