Шарл Мишел
На снимката: Шарл Мишел

Украйна и Молдова вече имат статут на кандидати за членство в ЕС. Същевременно фруга бивша съветска република – Грузия, все още чака за това.

„Днешният ден бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС“, заяви Шарл Мишел и определи решението на Европейския съвет като „исторически момент“.

Украйна подаде молба дни след руската инвазия през февруари и процесът се разви с рекордна скорост. Нейният президент Володимир Зеленски приветства решението от четвъртък.

„Това е уникален и исторически момент в отношенията Украйна-ЕС…“, написа той в Туитър. „Бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС.“

Кметът на украинската столица Киев, бившият боксьор Виталий Кличко, отдаде емоционална почит на съгражданите си, оказали съпротива на инвазията.

„Ние платихме много висока цена за този шанс“, написа той в Telegram. „Да, все още имаме много работа по пътя към европейското семейство.

„Но аз съм сигурен, че Украйна ще направи всичко необходимо, ще изпълни всички условия и ще приеме необходимите закони. Защото в противен случай нашата държава няма бъдеще. Всъщност най-добрите ни защитници умират за нея“.

Статутът на кандидатка е първата официална стъпка към членство в ЕС. Но присъединяването може да отнеме много години и няма гаранция за успех.

Председателят на Европейската комисия заяви, че процесът на присъединяване ще бъде „основан на заслугите“ и „по правилата“ и че официалните преговори няма да започнат, докато не бъдат извършени реформите, които са нужни. Те включват укрепване на върховенството на закона и борба с корупцията. Комисията трябва да направи равносметка в края на 2022 г.

Докато и кандидатурата на Молдова беше приета, трета бивша съветска държава, Грузия, ще трябва да положи още условия, за да отговаря на условията за кандидатстване.

Мишел заяви, че Съветът признава „европейската перспектива“ на страната и е „готов да предостави статут на кандидат, след като бъдат разгледани оставащите приоритети“.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили написа в Туитър, че страната ѝ е „готова да работи решително през следващите месеци, за да постигне статут на кандидат“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че и трите държави са „част от европейското семейство“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук