Явор Божанков
На снимката: Явор Божанков
Явор Божанков е роден през 1990 година в Горна Оряховица. Юрист, завършил Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Депутат в 44-то, 45-тото, 46-тото и 47-мото Народно събрание от парламентарна група „БСП за България“.

Г-н Божанков, шестима депутати са необходими, за да съставите ново мнозинство – как мислите, ще има ли възможност за такова, или ще вървим към избори?

Ново мнозинство вече е съставено. Мнозинството свали председателя на Народното събрание, мнозинството проваля кворума всяка сутрин, мнозинството е между ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Те фактически са мнозинство. Същото това мнозинство свали кабинета.

Ново мнозинство има. Проблемът е, че това мнозинство, сваляйки кабинета, нито провежда заседания, нито комисии. Очаква ни гласуване на законопроекти, които касаят европейските фондове, законопроекти, свързани с Плана за възстановяване, който не може да действа без да променим около 20 закона. В същото време тези хора провалят кворума. Те вече имат мнозинство, свалили са кабинета. Въпросът оттук нататък е да кажат какво смятат да правят. Дали има нови избори, или не, как ще се развие ситуацията с връщането на мандатите – това не отменя факта, че ние трябва да свършим тази работа. Тя не е партийна, а става въпрос за България.

За нас актуализацията на бюджета е най-голямата тема. Тя е изготвена, добра е, компенсира доходите на работещите хора и пенсиите в достатъчно висока степен, дори над нивата на инфлацията. Най-важното е, че тази актуализация е планувана в точния момент, тъй като нивата на инфлацията поставиха под огромен натиск бюджетите на семействата. Трябва веднага да приемем актуализацията.

Трети ден заседанията на Народното събрание се провалят и актуализация на бюджета няма. Хората, които формираха мнозинството дължат отговора защо няма актуализация, защо няма заседание и как смятат да я карат. Видя се, че ние сме 115 души, след като „Има такъв народ“ премина от другата страна.

Време и за актуализацията, и за законовите промени, необходими за Плана за възстановяване, и за френското предложение има, но няма кворум – така ли излиза?

Време има, защото бюджетът е вкаран. Ако новото мнозинство реши да прави някакви нови бюджети, това е огромен риск. Законът за държавния бюджет винаги се внася от Министерството на финансите и е може би най-сериозният законопроект, който гледаме в годината. Ако новото мнозинството възнамерява да импровизира на второ четене с предложения на парче, има огромна вероятност да срутят бюджета на държавата и да ни вкарат в много тежко положение. Казвахме им го, но те направиха мнозинството, сега ще носят и отговорността си.

За нас бюджетът – както е вкаран от Министерството на финансите, така трябва да бъде гласуван. Ако бъде гласуван така, аз се подписвам, че поне до края на годината хората ще усетят подкрепата на държавата.

Какви са Вашите очаквания – ще се гласува ли бюджетът?

И за пети поредни нови избори в рамките на една година – включвам тук и двата президентски вота, също имах очаквания, че хората имат разум и знаят какво ще струва това на държавата, какви средства ще се похарчат и каква цена ще платим, но очевидно има по-важни неща от държавата и хората решиха – визирам „Има такъв народ“, да срутят трети кабинет за една година. По тази причина не смея да правя прогнози, да казвам, че депутатите им трябва да са отговорни, че трябва да гласуват актуализацията на бюджета.

Те казаха, че ще подкрепят социалната част на бюджета – увеличаването на пенсиите, намаляването на данъчната тежест за електроенергия. В същото време обаче не подкрепят големия бюджет, тоест приходната част. Няма как да гласуваме едни разходи, без приходите. Не знам защо тези хора се подиграват на народа си по този начин. Не е възможно да гласуваш увеличаване на пенсиите и да не гласуваш откъде ще дойдат парите за увеличаването. Едното без другото не може.

Според Вас ще видим ли Пирова победа – новото мнозинство свали правителството, но при едни нови избори ще се срине ли?

Бутнаха правителството, но ще носят отговорност. Ще носят отговорност и за това, че отиваме на избори, и за евентуалния провал на актуализацията на бюджета, и за това, че де факто връщат на власт ГЕРБ и ДПС, които щяха да чегъртат. Абсолютно съм убеден, че ще носят отговорност на избори, но това си е тяхна работа.

Какво краткосрочно развитие виждате за България – ще успеем ли да се закрепим по някакъв начин?

Оттук нататък търсим решения. Проблемът на новите избори е, че те не очертават решение. От проучванията на общественото мнение – разбира се, с уговорката, че не знаем колко ще бъдат актуални след месец, виждаме, че отново идва парламент с много партии. Дали „Има такъв народ“ ще изпадне и на нейно място ще влезе друга формация, броят на партиите се запазва и дори може да се увеличи. Най-голямата в момента е с 64 депутати, прогнозата е, че най-голямата партия ще падне дори под 60 души. Това означава, че в следващия парламент пак трябва да се правят коалиции от приблизително същите хора.

Ще бъдем в същото положение, с разликата, че сме минали през още едни избори, че сме забавили Плана за възстановяване и средствата, че държавата е загубила повече от една година в избори. Не се вижда какво биха решили тези избори. Не виждаме как ситуацията ще се подобри и след следващите избори. Затова ние, като партия, казахме ясно – няма да бъдем нито причина, нито повод България да отиде на избори и ще направим всичко възможно да не се стигне дотам, доколкото зависи от нас.

Какво е Вашето мнение по отношение президента Радев в момента – той помага за връщането на някаква стабилност или пречи с поведението си?

Събитията в момента са много аналогични на събитията, които видяхме миналата година, когато прокуратурата нахлу в Президентството. Тогава ясно заявихме, че мафията атакува институция – без значение кой оглавява тази институция. В защита излязоха и десни, и леви, и политически лидери, и аз самият – тогава протестирахме над 200 дни и то на съвсем принципна основа.

Сега имаме същото нещо – абсолютно същата мафия атакува друга институция, само че не виждаме подкрепа от Президентството. Тази подкрепа може да бъде съвсем морална, в едно изречение от президентската институция. Вместо това, виждаме дистанциране и изречения от сорта „те и едните, и другите“… Подкрепа липсва. Изразявам моето лично огорчение, защото съм работил и за кампаниите, и съм бил на протестите, подкрепял съм Президентството и човекът, който го оглавява. Не мога да не съм разочарован, че в настоящата ситуация сред същите протестиращи от онова лято – познавам ги визуално, в голямата си част хората през 2020 година и сега са едни и същи, президентът липсва. Мога да кажа само, че в личен план съжалявам. Точната дума е, че съжалявам.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук