Северодонецк, Украйна

В събота украинските военни съобщиха, че са убили десетки руски войници и са унищожили два склада за боеприпаси по време на боевете в Херсонската област, която е в центъра на контраофанзивата на Киев в южната част на страната и е ключова връзка в снабдителните линии на Москва, пише Ройтерс.

Железопътният трафик до Херсон през река Днепър е прекъснат, съобщи южното командване на армията, което може да доведе до по-нататъшна изолация на руските сили на запад от реката от доставките в окупирания Крим и на изток.

През последните седмици Украйна използва ракетни системи с далечен обсег на действие, доставени от Запада, за да повреди сериозно три моста над Днепър, като по този начин отряза град Херсон и – по оценка на британски служители в областта на отбраната – направи 49-та руска армия, разположена на западния бряг на реката, изключително уязвима.

„В резултат на установяването на контрол от страна на огъня върху основните транспортни връзки в окупираната територия е установено, че движението по железопътния мост, пресичащ Днепър, не е възможно“, се казва в изявление на южното командване на Украйна.

То съобщи, че повече от 100 руски войници и седем танка са били унищожени в боевете в петък в Херсонска област – първият голям град, превзет от руснаците след инвазията им на 24 февруари.

Първият заместник-началник на областния съвет на Херсон, Юрий Соболевски, предупреди жителите да стоят далеч от руските складове за боеприпаси.

Проукраинският губернатор на Херсонска област Дмитрий Бутрий заяви, че районът на Берислав е особено силно засегнат. Берислав се намира на другия бряг на реката, северозападно от водноелектрическата централа „Каховка“.

„В някои села нито една къща не е останала непокътната, цялата инфраструктура е разрушена, хората живеят в мазета“, пише той в приложението Telegram.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук