Виктор Орбан
На снимката: Унгарският премиер Виктор Орбан

Външното министерство на Украйна извика посланика на Унгария Ласло Пап, за да изрази протест срещу „недружелюбно“ изказване на унгарския премиер Виктор Орбан за европейските и евроатлантически стремежи на Киев.

„Пред унгарския дипломат беше изразен решителен протест във връзка с редица недружелюбни стъпки на официална Будапеща по отношение на Украйна и беше отбелязана необходимостта от прекратяване на действията, влияещи негативно на двустранните отношения“, казват от пресслужбата на украинското външнополитическо ведомство.

На 28 юли в румънски университет Орбан каза, че не вярва в реалността на това, че Украйна може да стане член на Евросъюза и НАТО. Според украинското външно министерство такива изказвания са в дисонанс с политиката на ЕС. Също така те са свидетелство за това, че Унгария е избрала пътя на конфронтация, вместо този на сътрудничество.

Освен това от Пап било поискано Будапеща да направи официално обяснение за решението на правителството да бъде създадена длъжността пълномощен министър, отговарящ за развитието на Закарпатска област, доколкото тази област е част от суверенната територия на Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!