КНСБ

Общо 3078 лева на месец са нужни за издръжката на четиричленно семейство в столицата. Това е със 717 лева повече от средното за страната. Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров, като представи резултатите от изследването на синдиката за потребителските цени и издръжката на живота към края на юни тази година.

Така според данните в страната за издръжката на член от семейството са необходими средно 590 лева. От началото на годината до сега общата стойност на издръжката на живота се увеличава с 36 лева, съобщават от КНСБ.

„Ясно е, че за да има такъв размер, нетният размер на средната работна заплата трябва да бъде 1 180,50 лева, което означава брутен размер 1 519 лева. За голямо съжаление не повече от 20% от българските наемни работници получават работна заплата около и над тези 1 500 лева. Всички останали са с доход под нея. Не само в София, но и в цялата държава“, обясни Пламен Димитров.

За издръжката на член от семейството в София и Софийска област са необходими средно почти 770 лева, което е с 30% повече от средното за страната.

Пламен Димитров обаче припомни, че в София заплатите са около и над средното ниво за страната, затова разликата в стойностите за издръжка на живота са обясними. Димитров подчерта, че от 2016 г. насам има подобрение при съотношението доходи-стойност на издръжката на живот, тъй като средните възнаграждения са се увеличили с 9,8%. Въпреки това обаче все още 75% от работещите у нас не успяват да покрият необходимите 590 лева.

Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка, съобщават от КНСБ.

„Българското домакинство през миналата година заделя около 15% от всичките си разходи за покриване на разходите, които са нееластични: ток, вода, газ и жилище, при малко над 14% от своя доход през 2010 г. Виждате, че общото увеличение в абсолютно изражение на тези разходи спрямо 2010 г. е 52%”, подчерта Димитров.

От КНСБ отново изразиха опасенията си, че новите цени на газа и топлинната енергия, влезли в сила от 1 юли ще увеличат драстично броя на енергийно бедните у нас. Затова от синдиката предлагат да се увеличи почти двойно енергийната помощ за домакинствата със затруднения.

Според данните на КНСБ домакинствата с по-ниски доходи спестяват пари от здравеопазване и образованите, тъй като изпитват затруднения да покриват основните си нужди, както и да поддържат домовете си топли.

Пламен Димитров отново повтори, че от КНСБ ще поискат 12% увеличение на заплатите през следващата година. По негови думи ако през следващите 4 години възнагражденията се увеличават по този начин, страната ни ще достигне 60% от средноевропейските доходи.

Още от изследването на КНСБ вижте във видеото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!