Директорът за бизнес развитие на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко смята, че реализацията на проекта „Северен поток – 2“ ще доведе до „необратими последствия“ за Европа и „постепенно ще унищожи конкуренцията на европейския пазар на газ“, съобщава „Коммерсант.ru“.

Витренко заяви това в рамките на конференция на тема „Руско-украинският газов спор и последствията за Западна Европа“.

Той специално припомни позицията на Германия по време на газовата криза между Русия и Украйна от 2009 г. „Нека бъдем честни, Германия ни оказа натиск, за да подпишем споразумението през 2009 година. Те нямаха желание да вникнат в детайлите. Твърденията на Русия, че договорът отговаря на европейските правила, бяха напълно достатъчни за Германия. После обаче се оказа, че споразумението няма нищо общо с европейските правила, но за Германия отново нямаше проблеми“, цитира думите на Витренко прес службата на „Нафтогаз“.

„Северен поток–2“ е предвиден да бъде положен по дъното на Балтийско море, паралелно на „Северен поток“. Украйна критикува проекта, защото смята, че неговата основна цел е намаление на транзита на газ през украинска територия.

Миналата седмица Швеция издаде разрешение за строителството на газопровода в шведската икономическа зона в Балтийско море. Единствената държава, която все още не е издала подобно разрешение, остава Дания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!