Еманюел Макрон, Джузепе Контер
на снимката: президентът на Франция Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте

Френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона с италианския премиер Джузепе Конте в разгара на дипломатическата криза между двете страни.

„Бихме желали Джузепе Конте да пристигне”, посочи френският министър по европейските въпроси тази сутрин пред радио „Европа 1“ по повод насрочената за утре визита на италианския министър-председател в Париж, която Рим заплашва да отмени, ако Франция не поднесе извинения след изявления на Макрон, сметнати от италианските власти за „неприемливи“.

Френският лидер разкритикува във вторник „циничното и безотговорно” поведение на Рим, отказал да приеме кораб с 629 мигранти, спасени в Средиземно море.

Министърът добави, че диалогът с Италия е необходим.

„Имаме нужда от диалог с Италия, тя е важен наш партньор, важен съсед. Президентът и Джузепе Конте се видяха за кратко на срещата на Г-7 в Канада, ще е интересно и полезно да се видят за по-дълго“, каза Натали Лоазо.

И добави:

„Никой никого не поучава”.

Френският министър призова страните да оставят тази полемика.

Миналата година Франция посрещна рекорден брой търсещи убежище; тя е втора в ЕС по брой на приетите кандидати за убежище, прехвърляни от Гърция и от Италия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!