Завърши укрепването на конструкцията на парижката катедралата Нотр Дам, която пострада по време на пожар през април 2019 г.

Очаква се в близко бъдеще да бъде обявен търг за избор на компании, които ще участват в реставрацията на катедралата, която се планира да започне преди края на годината.

Архитектите вече са избрали около хиляда вековни дъбови дървета във френските гори, за да възстановят кулата на Нотр Дам.

Експертите очакват реконструкцията й да започне след около година.

Нотр Дам ще отвори отново врати за посетители през 2024 година, когато Франция ще е домакин на Олимпийските игри. В това уверява главният архитект на историческите паметнити в страната Бенжамен Мутон.

„Никога не съм си представял да видя тази катедрала в пламъци. Тя беше защитено и сигурно място. 13 000 посетители идват всяка година, и за това ако има някакъв инцидент, хората трябва да са защитени. И за всичко се бяхме погрижили, за пожарната сигнализация, имаше датчици навсякъде, както и необходимата апаратура, за да се отговори на всякакъв риск при пожар. По-добре не можеше да бъде направено“, обясни той.

Припомняме, че след силния пожар, продължил повече от 15 часа, френският президент Еманюел Макрон нареди възстановяването на Нотр Дам да стане в  рамките на пет години.

Този срок обаче вероятно няма да бъде спазен.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук