Нотр Дам

Във Франция са събрани близо 270 млн. евро за реконструкция на Нотр Дам.

Сумата от даренията, събрани от четири френски фонда за реконструкция на Нотр Дам, където избухна пожар през април, възлиза на почти 270 милиона евро, а стотици хиляди донори от повече от 150 страни, включително Русия, взеха участие в набирането на средства.

След опустошителния пожар в Нотр Дам, на 15 април френските власти съобщиха, че набират средства за извършване на възстановителни работи. Четири френски организации бяха упълномощени да събират дарения: Фондация Нотр Дам, Център за национални паметници, Фондация за Франция и Фондация Херитидж. .

Според репортажите във френските медии, общата сума на даренията, които се очакваше да бъдат събрани и които обещаха да дарят големи компанни варираха до 800 милиона евро. Според някои експерти, възстановяването на катедралата може да изисква няколкостотин милиона евро.

„Получихме 221 милиона евро от 230 хиляди донори от 152 страни“, каза Лорънс Леви, ръководител на пресслужбата на Фонда за наследството.

Беше отбелязано, че сред даренията са 100 милиона евро, прехвърлени от френската петролна и газова компания „Total”. „54 млн. е сумата от даренията от физически лица, а останалите са дарения от други компании“, каза представителят на фонда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!