Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан - пръв приятел на Путин.

Унгария вече не бива да се счита за демокрация след безпрецедентната консолидация на властта от Викор Орбан, лидер на страната членка на Европейския съюз. Това сочи проучване, което се провежда всяка година, сред страните, които някога са били зад „Желязната завеса“.

Противодемократичните действия, извършвани от премиера Орбан през последното десетилетие, включително и решението, че той може да управлява държавата неограничено, което беше затвърдено чрез указ, задействан по време на пандемията от коронавируса, изпрати нацията в категорията „хибриден режим“ – между демокрация и автокрация, според доклад, публикуван в сряда от Freedom House, вашингтонска неправителствена организация, защитаваща правата на хората и демокрациите по света.

Докато Унгария отчита най-големия си спад по спазване на демократичните ценности в страната, откакто Freedom House започна да съставя своя доклад „Нации в преход“, в документа също се отбелязва разширяващата се тенденция към отслабване на ангажираността към демокрацията в други 29 бивши комунистически страни.

„Нарастващ брой лидери по света дори отхвърлиха и претенциите си, че играят по правилата на демокрацията“, пише в доклада на Freedom House. „Те открито атакуват демократичните институции и се опитват да отстранят всички останали органи, които контролират тяхната власт.“

Орбан категорично не прие критиките към състоянието на демокрацията в Унгария, като заяви, че промените му са в съответствие с волята на народа. Той бе преизбран за трети пореден и общо четвърти мандат през 2018 г.

Премиерът на Унгария се оплака в понеделник, че държавата е станала обект на „безпрецедентна атака и дезинформационна кампания“ във връзка с неговите действия  в отворено писмо до  лидерите на Европейската народна партия, най-голямата политическа група в ЕС.

„Всеки, който не се съобразява с тяхната гледна точка за това какво е либерално, бива понижаван и подценяван“, заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в Twitter, визирайки доклада, изготвен от Freedom House. Без да представи никакви доказателства, той посочи, че роденият в Унгария финансист Джордж Сорос, който беше нападнат от Орбан заради неговото желание за насърчаване на либералната програма, е повлиял на доклада.

Броят на страните, класифицирани като демокрации, е спаднал от 15 на 10 за едно десетилетие, а броят на „хибридните“ държави като Унгария се е повишил от 3 на 10. Броят на режимите на пълна автокрация пък е паднал от 11 на 9. Организацията Freedom House, която се финансира най-вече от американското правителството, поставя на всяка държава „оценка по демокрация“, която се базира на седем различни фактора, включително избори, корупция, независимост на съдебната власт и свободата на медиите.

Сърбия и Черна гора, две страни, които се надяват да се присъединят към ЕС в бъдеще, заедно с Унгария тази година попаднаха в категорията на „хибридните режими“, след като лидерите дестабилизираха ситуацията в техните държави след години на „превземане“ на държавни институции и преследване на авторитарни интереси.

Полша, друга държава-членка на ЕС, беше понижена от „консолидирана демокрация“ до „полуконсолидирана демокрация“, след като управляващата партия засили атаките си срещу съдилищата в страната, включително чрез преследване на отделни съдии.

Натиск върху демократичните институции в региона освен от страна на Русия, се забелязва и от страна на Китай, като макар там нарастването на влиянието да се осигурява чрез по-малко конфронтации, ефектът е не по-малко „коварен“, заявява Freedom House.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук