Унгарско председателство на ЕС

За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос.

Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви унгарският заместник-министър на вътрешните работи Бенсе Ретвари, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Искаме този въпрос да остане в дневния ред на Съвета на ЕС, добави той, без да уточнява кога може да се очаква гласуване. Няма причина решението да се отлага, стремим се да постигнем някакво решение, добави той.

На пресконференция в Будапеща Ретвари призова страните от ЕС да изпратят допълнителни сили по външните граници на България и Гърция. Не можем да оставим България и Гърция сами, трябва да обсъдим възможно най-скоро как да им помогнем, настоя той.

Мигрантите, които пристигат по южните граници на ЕС, не се стремят да спазват законите, често нападат граничарите. Те не уважават ЕС, не сътрудничат с властите, допълни той.

Ретвари посочи, че е необходимо ЕС да повиши охраната по всички външни граници. По неговите думи, в противен случай ще се наложи възстановяване на вътрешните европейски граници, а това ще навреди на вътрешния пазар.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук