Димитър Главчев
Димитър Главчев

България може да отпусне 80 милиона евро за Украйна, ако българското Народно събрание одобри такова решение.

Това обясни в кулоарите служебният министър-председател Димитър Главчев, съобщава БНТ.

Коментарът му дойде в отговор на упрека от страна на президента Румен Радев, който изрази несъгласие с това България да стане „безсрочен донор на Украйна“.

Сумата действително е записана в българската позиция на срещата на върха на НАТО, но без изричното гласуване в Народното събрание тези пари няма да се отпуснат. Освен това е разписано точно за какво биха отишли“, посочи служебният министър-председател.

„Има такъв индикативен размер на пари, но той може да бъде изпълнен, само след като бъде приет от народните представители в Закона за държавния бюджет. 80 млн. евро, мисля, че беше. Ние сме посочили такава сума в позицията, всичко е предмет на разговори. България отива с тази позиция на срещата на върха на НАНО, съобщаваме, че имаме такава готовност за такива пари, но основното остава следното – могат да станат факт тези или каквито и да е суми, само след като бъдат гласувани в залата на Народното събрание“, каза служебният премиер Димитър Главчев.

Дрънкане на оръжие зазвъня в главите на путинистите у нас

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски също заявиха, че пари за Украйна няма да бъдат давани.

„Опита да се уплашат българите и то пак много манипулативно, че едва ли не ще ходят български войници в Украйна и това, което винаги съм казвал е, че българските войници ще защитават само територията на България. И там няма да ходят войници в Украйна и това е ясно. Гарантирано от нас. България, второ, което декларирам, кеш пари, използвам думата кеш, защото тя беше използвана от всички, няма да дава. Всичко, което ще влезе в тази декларация, всичко, което България направи в полза на Украйна, се остойностява. Виждате ли популизма докъде води – тава, което българинът би се подразнил – кеш, войници, война. Много хора тук в парламента, а и извън парламента се опитаха да си играят с тези страхове“, заяви Бойко Борисов.

„Това са отново създаване на страхове, говорене на глупости. Има си позиция, няма такова нещо, всичко е обяснено. Нека да спрем се тия спекулации, а да гледаме държавата да има управление. Няма да се дават 80 млн., това ще е с приспадане, излишно е това да се прави…“, каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук