Пореден скандал и протест в НС от депутати от БСП, ИТН и "Възраждане"
Снимка: БТА

Подушили приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори българските популисти отново вдигнаха многократно опровергаваната тема за изпращане на български войски в Украйна.

Темата за изпращане на „въоръжена жива сила“ на фронта, освен че вече има свои модификации е и един неизчерпаем извор за черпене на политически дивиденти.

Това, че вероятно се задават нови избори, стана ясно от заявките, които направиха от ГЕРБ и ДПС. Бойко Борисов заяви, че партията му няма да подкрепи правителства с втория и третия мандат. Делян Пеевски пък каза, че ДПС ще върне на президента Румен Радев неизпълнен мандат.

Дали и как ще се стигне до гласуване на правителство с третия мандат – този въпрос е още по-несигурен.

Всичко това даде „храна“ на популистки настроените партии в българския парламент – най-вече „Възраждане“ и „БСП за България“, да повдигнат отново въпроса за изпращане на български военни на фронта в Украйна – лъжа, която в последните близо две години и половина е опровергана от единствения факт, че не се е реализирала.

Лъжите „Изпращаме войници в Украйна“ и „Въвличаме страната във война“: Две години по-късно

По време на изслушване в парламента днес от БСП зададоха въпрос на военния министър Атанас Запрянов дали правителството има намерения да изпраща български военни на фронта.

Свидетели сме на мощна вълна по този въпрос, който естествено влияние на хората. Тези изцяло неверни твърдения вече бяха опровергавани. Като служебен министър на отбраната искам да заявя, че изпращане на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи, не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда. Това е въпрос единствено в правомощията на НС“, отговори военният министър.

Малко след изявлението му от Министерството на отбраната разпространиха позиция, от която става ясно, че решение за участие на български войски в операции извън територията на нашата страна

може да вземе само Народното събрание, а такова предложение никога не е било на дневен ред.

От военното ведомство припомнят също, че по силата на решение на парламента страната ни е заявила участие в тренировъчната мисия на ЕС за подпомагане на Украйна.

Подготовката на личния състав се провежда на територията на Федерална република Германия, Република Полша и други държави членки на ЕС. В рамките на тази мисия се предвижда и обучение в България на бойни санитари – до 60 души за една година“, се посочва в позицията.

Социалистите настояха пред министъра, че парламентът трябва да гласува решение, според което България се задължава да не изпраща войски в Украйна – нещо, което е прерогатив на самите депутати. Остава въпросът защо от БСП досега не са внесли подобно предложение в Народното събрание.

Това че опасенията на популистите бяха опровергани обаче не ги сломи и те подхванаха нови теми. Така например от „Възраждане“ се хванаха за думи на министъра Атанас Запрянов, който каза:

„Нашите военнослужещи се готвят за война, за защита на териториалната цялост на страната“.

С вдигната топка от „Възраждане“ заявиха, че министърът е преименувал наименованието на министерството в Министерство на войната и го попитаха за каква по-точно война се готви държавата.

„С кого, г-н министър, се готви за война България? Работата на това министерство е да отбранява, а воюването означава нападение“, обясни депутат от групата, който обаче трябваше да разбере, че България има именно „отбранителна“ стратегия, според която държавата не е войнствено настроена срещу други държави и въоръжените сили се подготвят за отбрана.

Запрянов каза също така, че за цялата 1300-годишна история въоръжените сили на страната са се готвили за война.

„Първата ни отбранителна мисия е това. Цялата дейност, която въоръжените сили извършват, е за водене на бой и бойни действия. Това, което виждате по полигоните, не е маршировка, а подготовка за военни действия. Ние нямаме агресивно поведение спрямо нашите“, уточни министърът.

Отношение по темата взеха и от „Има такъв народ“. Очаквано – за тях виновни са бившият премиер Николай Денков и екс военният министър Тодор Тагарев, които не са опровергали слуховете и така са позволили нагнетяване на темата в страховете на хората.

„Говори се усилено, че се готви мобилизация“. Фактите показват друго

След като бяха опровергани, от „Възраждане“ подхванаха други дежурни теми – връщането на военната служба и недостигът на военни. В същото време вкараха в оборот и нова тема – възможността без знанието на държавата

частни военни компании да наемат български военни и да ги пращат на фронта.

От БСП пък контраатакуваха с възможността по време на провежданата черноморска мисия от България, Унгария и Турция, по открит хуманитарен коридор да се транспортира оръжие за Украйна.

В крайна сметка социалистите заключиха, че колкото и да се отрича, че няма проблем, такъв все пак има. Борислав Гуцанов обясни тезата си с това, че световната икономика вече е пренастроена спрямо войната в Украйна, която пък е „подготовка за нещо, което ще се случи скоро в Близкия Изток“.

Нов връх в конспирациите: САЩ ни подготвя за „пушечно месо“ на фронта, но не този в Украйна

„Когато говорим за всички тези теми, аз се чудя с какъв ентусиазъм казвате, че това няма да се случи“, категоричен беше Борислав Гуцанов от БСП.

Единственото най-сигурно предимство на популистите, не само у нас, но и навсякъде по света, е че те свободно боравят с плоски внушения. Това да всяват страх и в същото време да се представят като единствените, които могат да решат несъществуващия проблем, е основната им роля.

За съжаление, дезинформационните твърдения, въпреки че са лесно проверими, се разпространяват значително по-бързо от истината. И популистите много добре знаят това. Опасно е обаче, когато подобни твърдения се хвърлят на масовата публика включително и от отговорни фактори в държавата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук