Румен Радев.
На снимката: Румен Радев

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори. Така че знаете, че август месец не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това заяви президентът Румен Радев.

В най-скоро време ще се разбере решението ми, каза Радев. Ще отчета обстоятелствата, така че да не отидем на избори до средата на септември, посочи още той.

По темата за отказа му да води делегацията на срещата във Вашингтон, Радев каза:

„Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, но точно затова считам, че правителството ни дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Не съм съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на БА преди да сме получили заместващи образци“, обясни Радев.

Той добави, че не приема правителството да превръща България „в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа. Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида във Вашингтон“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук