Виктор Орбан
На снимката: унгарският премиер Виктор Орбан

Унгарската правосъдна министърка Юдит Варга представи проектозакон пред парламента на Унгария, насочен към борба с корупцията и съобразяване с изискванията, поставени от Европейската комисия за по-голяма законодателна прозрачност, предаде ДПА, като се позова на унгарски медии. Причината – желанието да получи евросредства. 

Будапеща има за цел да получи достъп до финансиране от Европейския съюз за справяне с последиците от пандемията от коронавируса – тоест по Плана за възстановява и устойчивост.

Законодателството трябва да осигури по-ефективни мерки за борба с корупцията и да съдейства за повишаване на прозрачността в законодателния процес, за да може това да се случи.

Унгария на теория има право на 7,2 милиарда евро от пакета на ЕС за възстановяване от пандемията, договорен в края на 2020 г., но ЕК каза, че според нея има значителни рискове парите да не бъдат използвани правилно, затова задържа отпускането на финансирането.

Предложеното законодателство има за цел да разсее тревогите на ЕК. То предвижда в бъдеще унгарците да могат да се обръщат към съдилищата в случаи, в които смятат, че прокуратурата произволно спира разследвания за корупция, а също така законите да бъдат подлагани на обществен дебати, преди да бъдат приети от парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук