Будапеща
Будапеща

Унгария поема от днес шестмесечното председателство на Съвета на ЕС с мотото „Да направим Европа отново велика“. Страната си поставя седем водещи задачи, сред които са укрепването на европейската отбранителна политика, продължаването на процеса на разширяване на ЕС, противодействие на незаконната миграция, преговори по европейските политики на сближаване и земеделие, съобщава БТА.

Будапеща отбеляза, че ще се стреми до края на годината да отпаднат шенгенските сухопътни граници за България и Румъния. Председателството определи този въпрос като една от водещите задачи за следващите месеци. Приключването с този въпрос е приоритет за нас, заяви в края на юни унгарският постоянен представител в ЕС посланик Балинт Одор.

За разширяването на ЕС той посочи, че стремежът на Будапеща е да се постигане възможно най-голям напредък със страните от Западните Балкани, да започнат преговорите по същество с Албания, да се отбележи напредък със Северна Македония. По неговите думи Унгарското председателство е готово да бъде домакин на среща ЕС-Западни Балкани.

Според посланика може да се очаква, че председателството ще работи за приемане на необходимите решения, свързани с Украйна и Близкия изток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук