Десетки графити артисти от целия свят оставиха своя отпечатък в столицата на Сенегал – Дакар тази седмица, като станаха част от 10-ия „Фестиграф” арт фестивал.

Те започнаха събитието с масово рисуване на фреска, включваща огромен портрет на героинята на съпротивата на страната Алине Ситое Диата – тазгодишният патрон на фестивала.

графити

Фестиграф е плод на въображението на местния графити майстор Докта, чиято идея преди 10 години е да събере артистични хора на едно място и да ги накара да мислят за здраве, политика и околна среда чрез стрийт култура.

Докта, заедно с местния лейбъл „Доксадем Скуад”, избират Алине Ситое Диата за символ. Докта казва, че по този начин иска да отдаде почит на жената, борила се за чернокожата цивилизация. Предишни патрони на Фестиграф са били икони като антиколониалиста Амилкар Кабрал и ганиецът Куаме Нкрума.

графити

Диата, която е родена в Касаманс межди 1910 и 1920 г. била предводителка на съпротивително движение срещу френското колониално управление. През 40-те години на миналия век тя призовава хората да не се подчиняват на заповедите на французите, да не плащат данъци и да се присъединят към военното движение.

Диата е арестувана от френските власти и умира през 1944 г. Днес тя е смятана за национален герой.

графити

Седемнайсет графити майстори от Франция, Великобритания, Сенегал, Гамбия и Кения обединиха сили и размениха флакони спрей, за да създадат първата фреска от тазгодишното издание на фестивала. 10-дневното събитие обещава изобилие от хип-хоп концерти, танцови и графити съревнования, докато останалите артисти творят из целия град.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!