Димитър Радев, БНБ
На снимката: управителят на БНБ Димитър Радев

Готови сме да влезем в чакалнята на Еврозоната, заяви пред БТВ управителят на БНБ Димитър Радев. Той добави, че в рамките на следващите три месеца очаква „да има развитие по темата“. По думите му едва ли кризата с коронавируса ще даде отражение, защото влизането в чакалнята на Еврозоната „е по-скоро политически процес“.

„Имаме исторически най-високо равнище на валутен резерв на БНБ, на практика срещу всеки един лев разполагаме с едно и половина евро, не смятаме да намаляваме този резерв. Няма да има обезценяване на лева при влизането ни в чакалнята на Еврозоната“, категоричен е управителят на БНБ.

Относно влиянието на пандемията с коронавируса върху икономиките Радев подчерта:

„Двете големи неизвестни са дълбочината и продължителността на кризата – всички икономически последствия зависят от това колко бързо ще отворят икономиките – толкова по-малки ще са последствията за хората. Трудно е да се праввят конкретни прогнози за разликите спрямо кризата през 2008-а година, когато нещата бяха ясни. Всички правителства работят последствията от кризата да бъдат смекчени. Нашето правителство се справя добре в тези предизвикателства.“

Ръководителят на БНБ съобщи, че засега няма да се теглят пари по суаповата сдлека с ЕЦБ.

„Суаповата сделка с ЕЦБ е валутно споразумение – можем да получаваме евро срещу левове по фиксирания курс без да намаляваме валутния резерв. Значението на тази сделка е израз на доверие към България и БНБ, то ясно идентифицира България с добра финансова репутация – страна, на която банките, финансовите институции и пазарите могат да имат доверие. Репутацията и доверието в света на парите винаги има финансово измерение.

Публикуваме данните си всяка седмица – брутния валутен международен резерв на БНБ е на исторически високо равнище – над 54 милиарда, нивото на резервите на банките у нас също е на историческо равнище – над 16 милиарда – повече от половината от тази сума са свръхрезерви, така че сме добре обезпечени. Причината за сключването на тази суапова сделка е не че имаме необходимост – то затова и Споразумението беше обявено като „предпазно“. Уведомил съм председателя на ЕЦБ, че към момента няма да теглим пари. Но сделката е знак, че те ни имат доверие, допълни управителят на БНБ.

Истината е, че нашите банки са готови за кризата“, заяви Радев.

Юридически не, съдържателно да – така може да се отговори на въпрос дали Споразумението е път към Еврозоната. То ще остане в сила толкова дълго, колкото е необходимо. Става въпрос за близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ – нещо, което много страни искаха, но много малко постигнаха. Самото Споразумение завършва с думите, че България се подготвя за Еврозоната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук