Менда Стоянов Александър Иванов
На снимката: Менда Стоянова и Александър Иванов на заседание на бюджетната комисия

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъди трите законопроекта за парите в държавата за догодина – за държавния бюджет, за бюджета на Държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

На заседанието се очаква да се разбере какво ще реши мнозинството за детските надбавки, които се оказаха обект на спорове. Първоначално от ГЕРБ предложиха те да се получават за всяко дете, без оглед на дохода на родителите, но след това се отметнаха и отново се върнаха към подоходния критерий.

Аргументът за това бе, че тези средства ще отидат за 15-процентното увеличение на заплатите на полицаи и пожарникари. От своя страна пък униформените бяха категорични, че не желаят „да вземат пари от децата на България“, а от най-големия техен синдикат продължават да настояват за скок на възнаграждението с 30%.

По-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“ пък заговори за компромисно решение – семействата с ниски доходи да бъдат подпомагани с детски надбавки, а всички останали да получат данъчни облекчения в същия размер. Така родителите ще намалят с 4500 лева годишната си данъчна основа за всяко дете, в резултат на което ще разполагат с по 450 лева годишна подкрепа.

Депутатите трябва да подложат на гласуване и предвидените допълнителни средства за постоянна добавка към брутните възнаграждения на медицинските специалисти в размер на 237 млн. лв.

За лекар предвиденото увеличение е 600 лв. месечно, за медицински сестри и специалисти по здравни грижи – 360 лв. на месец, а за санитари – 120 лв.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!