Екатерина Захариева
на снимката: Министърът на външните работи Екатерина Захариева

Докладът на Европейската комисия отразява обективно стремежа на всички институции за реформа в съдебната система, заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, след като ЕК оповести по-рано доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни.

Захариева уточни, че от комисията считат, че ако България продължи решителните реформи и бързите темпове, с които ги осъществява, тя ще може да приключи механизма до края на мандата на тази комисия, който е през 2019 г. Тя обясни, че по отношение на корупцията по високите етажи на властта ЕК счита за изключително положително всеобхватното антикорупционно законодателство.

„По отношение на препоръките, свързани с корупцията на местно ниво, има също положително становище. Заключението е, че България е постигнала напредък по всички показатели, които още не са затворени. За първи път се счита, че 3 от 6-те показателя са временно затворени, а за да бъдат окончателно затворени трябва да бъде затворен целия механизъм. Отчита се много позитивно и рамката на Висшия съдебен съвет и начина, по който се избират членовете му”, обясни тя.

Захариева подчерта, че по всички препоръки имат много ясен план за работа и заяви, че ако някой трябва да се актуализира, то това ще се направи.

„Докладът показва, че имаме законовата база и органите са извършили правилните реформи. Има нелоши резултати и по разследването на корупцията. Нека да направим така всички заедно, че следващата година този механизъм да приключи“, каза вицепремиерът и допълни, че работата по този механизъм никога не е спирала.

Правосъдният министър Цецка Цачева добави, че страната ни ще продължи да изпълнява препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка и след неговото окончателно приключване.

„ЕК посочва, че напредъкът, постигнат по всички показатели на механизма, е значителен. 3 от 6-те показатели са условно затворени, а по останалите три показателя е постигнат значителен напредък, като препоръките са много близо до изпълнението“, каза министър Цачева.

Тя добави, че в доклада на ЕК е отбелязано, че новият състав на ВСС се е установил в управленската си роля в дух на професионализъм и добро сътрудничество. Оценено е и засилването на районните инспекторати и предотвратяване на корупцията в областта на обществените поръчки.

„Дадена е висока оценка на усилията на правителството и Народното събрание за изработване и приемане на цялостна правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Комисията оценява като значителен напредък промените в законодателството по отношение на НК, НКП, които имат за цел подобряването на противодействието на организираната престъпност и корупция”, коментира Цачева и добави, че правителството заявява своята продължаваща решимост за консолидиране на усилията по постигнатите резултати и за наблюдаване и отчитане от българските власти на реформите от механизма след края на Механизма от ЕК.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че положителната оценка, дадена на МВР в доклада на ЕК е резултат на съвместните усилия на всички институции.

„Положителната оценка, която е дадена на МВР по показател 6 – борба с организираната престъпност, приемам като обективна и като резултат от усилия, които са полагани през годините, съвместно със Специализираната прокуратура и по-специално Специализираната прокуратура. Оценката се базира и на международната дейност на ГДБОП. Тя е в резултат и на доверието, което е изградено при взаимодействието с партньорските служби по отношение на противодействие на организираната престъпност“, каза още Маринов.

Той каза, че МВР е направило множество стъпки и продължава да прави такива по отношение укрепване капацитета на ГДБОП.

Опозицията очаквано има по-различно тълкуване на констатациите в доклада.

„Това е 18-ият предпоследен мониторингов доклад. От шест показателя, Комисията казва, че три са временно изпълнени. Интересното е кои не са изпълнени – изискванията за продължаване на съдебната реформа и изискванията за борба с корупцията по висшите етажи на властта и с корупцията, като цяло“.

Това бе подчертано от зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в парламента.

„Специално внимание се обръща на това, което Комисията нарича ключова рискова област, а именно тази, на обществените поръчки“, допълни той.

Зарков припомни, че по време на споровете с ГЕРБ, преди година, дали предишният предпоследен доклад е успешен или не, те са казвали, че поне няма нови изисквания.

„За съжаление, в този доклад се прокрадва нещо ново – Комисията констатира, че в България през последната година, медийната среда се е влошила драматично и това трябва да бъде знак за всички ни“, каза още народният представител.

По неговите думи е очевидно, че механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край, но въпросите пред българската правосъдна система и правителството остават“. Зарков посочи, че председателят Юнкер е обещал, че ще механизмът ще завърши преди края на неговия мандат. Според депутата това послание трябва да бъде интерпретирано внимателно, защото е важно дали са изпълнени препоръките, а не доколко ще се изпълни някаква политическа заявка.

„Докладът ще приключи, но дали това ще е успех за България или провал за мониторинговия механизъм? На правителството тепърва предстои да обясни не само на ЕК и на останалите страни членки, но и на българските граждани, че живеем в страна, в която има независим и ефективен съд – правосъдие и справедливост“, подчерта Зарков.

Зарков заяви, че БСП приема доклада „спокойно“ и теъпрва ще го подложи на анализ. челвените обаче смятали за най-важно всеки българин да има доверие в съдебната система и затова продължават да работят в тази насока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук