Взаимни похвали и мили думи очаквано доминираха съвместната пресконференция на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен и българския премиер Бойко Борисов след срещата им в МС. Германката е на рутинно посещение у нас, за да се запознае с българските приоритети и очаквания при формирането на новата Европейска комисия. През следващия месец ще стане ясно разпределението на ресорите в ЕК и нейната председателка провежда серия от срещи с кандидатите за еврокомисари, както и с лидери на различните страни от блока.

Фон дер Лайен сподели виждането си, че изграждането на бъдещето е свързано с инвестиции в образование и цифровизация. Тя подчерта специално ролята на младите хора в този процес.

„Тук съм, за да слушам много внимателно какви са вашите приоритети и очаквания. В Европа можем да успеем само, ако обединим усилията си“, каза новият председател на ЕК и добави, че придава голямо значение на становищата на страните от Източна Европа.

Гостенката предупреди, че „сме изправени пред сериозни предизвикателства : демографските проблеми, киберсигурността, промяната на климата, миграцията и др“ и подчерта, че „ние сме на 100% зад България“, вероятно от името на европейската администрация.

Фон дер Лайен похвали България за големите инвестиции в университети и училища, за повишаването на заплати за учителите.

„Виждам колко висок икономически растеж имате – най-високият, който някога сте имали. Това ми направи прекрасно впечатление – заяви още тя – Виждаме държава, готова за бъдещето, инвестициите, младите хора, иновациите и научно-изследователската дейност. Важно е Европа да дава възможности на младите.“

Премиерът Борисов подчерта качествата на Урсула фон дер Лайен като изключителен професионалист и като майка /тя има 7 деца/. По думите му неслучайно Берлинският процес беше даден на България.

„Надявам се догодина в София пак да се видим. Това са резултати от лидерството на всички нива на българите, които участват във всеки един процес. Хубаво е, че си схванала това, което е приоритет на нашето правителство – не само дигитализацията, тя е важна, но са важни и хората“, обърна се Борисов към новия председател на ЕК.

По думите му Централна и Източна Европа имат огромен потенциал и много хора от Балканите искат да работят на Запад, затова „Западът е длъжен да инвестира много пари, за да повишим конкурентоспособността и квалификацията на хората от Балканите“. Борисов се съгласи, че трябва да се инвестират много средства във високите технологии.

След срещата си в Министерския съвет, премиерът Борисов и новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха храм-паметник „Свети Александър Невски“ и храм „Света София“. Българският министър-председател изтъкна внушителното културно-историческо наследство на нашата страна и добави, че с него по свой уникален начин България обогатява облика на ЕС.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!