Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че отношението към нея неотдавна в в Турция, където й беше отказано кресло на преговори на най-високо ниво, подчертава необходимостта ЕС да се справи с сексизма, съобщи АФП.

В коментар за инцидента, който стана известен като „Дивангейт”, Фон дер Лайен каза пред членовете на ЕП: „Чувствах се наранена и се чувствах сама като жена и като европейка“.

Голяма част от коментарите около скандала бяха съсредоточени върху дипломатическата нетактичност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който не осигури стол за Фон дер Лайен.

Шефката на Еврокомисията заяви пред Европейския парламент, че не вижда причина в правилата на ЕС да бъде третирана по различен начин от шефа на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел побърза да заеме единствения стол, поставен до Ердоган пред флаговете на ЕС и Турция, като остави видимо раздразнената Фон дер Лайен да седне на един по-далечен диван.

„Аз съм първата жена, която е председател на Европейската комисия“ каза тя преди парламентарен дебат за връзките между ЕС и Турция.

„И по този начин очаквах да бъда третирана при посещение в Турция преди две седмици, като председател на комисия, но не бях. Не мога да намеря оправдание за начина, по който бях третирана в европейските договори. Така че трябва да заключа, че се е случило, защото съм жена.“

Веднага след срещата в Анкара по-рано този месец, когато се появиха кадри от объркването на Фон дер Лайен, някои европейски служители подчертаха, че Мишел е по-старши от нея в дипломатическата йерархия.

Но Фон дер Лайен даде ясно да се разбере, че очаква да бъде третирана като равна с колегата си от Европейския съвет.

Тя заяви, че не само зачитането на правата на жените трябва да бъде „предпоставка за възобновяване на диалога с Турция“, но че самата Европа трябва да се справи по-добре на този фронт.

Анкара беше критикувана за оттегляне от Истанбулската конвенция за спиране на насилието над жени, но както припомни фон дер Лайен, няколко членове на ЕС изобщо не са ратифицирали договора. „А други мислят за отказ. Това не е приемливо“, каза тя и предупреди, че ще се опита да намери начин самият ЕС да се присъедини към конвенцията въпреки съпротивата на някои столици.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук