Урсула фон дер Лайен
на снимката: Урсула фон дер Лайен

Новият председател на следващата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен изложи амбициозен план за зелена и дигитална трансформация на икономиката на ЕС, когато призова членовете на ЕП да одобрят екипа ѝ.

Фон дер Лайен встъпи в длъжност, когато Европа е изправена пред предизвикателството да намери новата си роля и предстоящото излизане на Великобритания.

Днес, в обръщението си към Европейския парламент в Страсбург, бившият германски министър на отбраната се постара да отправи оптимистично изказване, призовавайки депутатите да одобрят 27-членната й комисия, за да може тя да започне работа на 1 декември.

„Моля за вашата подкрепа, за да дадете нов старт на Европа“, каза тя.

„Нашият съюз ще предприеме трансформация, която ще докосне всяка част от нашето общество и икономика и ние ще го направим, защото това ще бъде правилното нещо, а не защото ще е лесно“, каза фон дер Лайен.

Тя обеща  „европейска зелена сделка … за здравето на нашата планета, нашите хора и нашата икономика.”

Освен обещаващи мерки за борба с изменението на климата, Фон дер Лайен настоя, че Европа има възможност да ръководи света към цифрова икономическа революция.

„Ние сме световната търговска суперсила“.

И добави:

„Ние сме най-големият източник и дестинация на преките чуждестранни инвестиции навсякъде по света. Трябва да използваме тази двойни сили на дигитализация и климатичен преход, за да засилим нашата индустриална база.“

„Нашите приоритети са решаваща част от комисията на Фон дер Лайен“, заяви Манфред Вебер, ръководител на десния парламентарен блок на ЕНП в парламента.

„През 2024 г. Европа ще има най-амбициозната и приобщаваща политика за климата в света, европейска гранична и брегова охрана, трансформирайки Европол в европейско ФБР, генерален план за борба с рака и създадени милиони работни места.”, каза още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!