Урсула фон дер Лайен
На снимката: Урсула фон дер Лайен

„Цената, която трябва да се плати за руския нефт и газ, е загуба на суверенитет и загуба на независимост. Кремъл не иска партньори, а васали“. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си пред годишния Стратегически форум в Блед, Словения, посветен на руската агресия срещу Украйна и нейните последици.

Председателят на Европейската комисия очерта и следващите цели и действия на Европейския съюз: „Първо, за да защитим във времето върховенството на закона и основания на правила ред, трябва да неутрализираме способността на Русия за изнудване и да укрепим собствените си възможности за действие. Второ, трябва да подкрепим демокрациите, които са най-изложени на външни заплахи – и тук имам предвид не само Украйна, но и Западните Балкани. И трето, трябва да погледнем и по-далеч, към глобалните геополитически промени, и да използваме икономическата си мощ, за да запазим и разширим основания на правила световен ред“.

Прочетете цялата реч на Фон дер Лайен:

Много благодаря за поканата за участие в Стратегическия форум в Блед. Чудесно е да видя тази препълнена зала тук. И наистина, това е форум, който вече е станал незаменим като среща на външнополитическата общност и като събитие от европейска и световна значимост. Чудесно е да бъда тук с вас днес. Тазгодишното заглавие – видяхме го на екрана, докато този фантастичен оркестър свиреше – напълно обобщава най-актуалния въпрос на нашето време: Ще замени ли властта силата на правилата? Смятам, че отговорът на този въпрос се свежда до една реплика: Всичко зависи от силата на демокрацията. Всичко зависи от способността ни да отстояваме основните принципи, да се противопоставяме на агресията, да защитаваме нашите ценности и нашите приятели.

Няма да е за подценяване, ако кажа, че светът следи много внимателно нашия отговор на руската агресия. Залогът е ясен за всички. В началото на тази година Русия и Китай открито обявиха т.нар. неограничено приятелство. И само няколко седмици по-късно Русия започна войната си срещу Украйна – седмици по-късно. Посланието не би могло да бъде по-ясно. Ако искаме да запазим основни принципи като самоопределението и неприкосновеността на границите, Путин не може да спечели тази война. И Украйна трябва да спечели тази война. Това е абсолютно ясно. Ето защо мобилизирахме икономическата си мощ както никога досега. В рамките на няколко дни и седмици одобрихме най-мащабните санкции, прилагани някога. И тези санкции нанасят колосални щети на способността на Кремъл да води война. Самият Путин го призна. И с времето щетите само ще нарастват. Освен това от началото на войната сме подкрепили финансово Украйна с повече от 10 млрд. евро, като не включвам двустранната подкрепа на нашите държави членки. И в момента работим по следващия транш. Украйна трябва да получи още. Посланието ми към нашите държави членки е много ясно. И ние използвахме – за първи път в историята – средства от европейския бюджет за военно оборудване, за да подкрепим смелите усилия на Украйна в областта на отбраната. Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Правим го за Украйна. Правим го, за да подкрепим нашите европейски ценности. Но също така го правим, за да покажем на Русия и на света, че нарушаването на общоприетите международни правила се заплаща скъпо. Това трябва да бъде много ясно. Това усилие трябва да се съчетае с ново европейско стратегическо мислене.

Днес бих искала да изтъкна три от основните му принципи. Първо, за да защитим във времето върховенството на закона и основания на правила ред, трябва да неутрализираме способността на Русия за изнудване и да укрепим собствените си възможности за действие. Второ, трябва да подкрепим демокрациите, които са най-изложени на външни заплахи – и тук имам предвид не само Украйна, но и Западните Балкани. И трето, трябва да погледнем и по-далеч, към глобалните геополитически промени, и да използваме икономическата си мощ, за да запазим и разширим основания на правила световен ред.

Първата ми точка означава преди всичко да прекратим зависимостта си от мръсните руски изкопаеми горива. Работата ни в тази насока е в ход. Диверсифицираме доставчиците си със светкавична скорост. От януари тази година доставките на газ от източници, различни от Русия, са се увеличили с 31 милиарда кубически метра. Това вече компенсира руските съкращения на доставките на газ за Европа. Освен това намаляваме значително нуждата си от вносен газ. Защото трябва да се подготвим за евентуално пълно прекъсване на доставките на руски газ. За тази цел помолихме държавите членки да намалят потреблението на газ с 15% и да го съхранят в хранилищата. Това може да спести до 45 милиарда кубически метра природен газ. И в крайна сметка най-добрият начин да се отървем от руските изкопаеми горива е, разбира се, да ускорим прехода си към зелени енергийни източници. Всеки киловатчас електроенергия, който Европа произвежда от слънце, вятър, вода, биомаса, геотермална енергия или зелен водород, ни прави по-малко зависими от руските изкопаеми горива. Затова инвестирайте в това. Ако погледнете фактите, доказателствата, днес цената на вятърната и слънчевата енергия е по-евтина от замърсяващите изкопаеми горива. Ето защо с нашата инициатива REPowerEU ще инвестираме заедно 300 млрд. евро, за да ускорим екологичния преход. Например, сега финансираме един от най-големите офшорни вятърни паркове в света в Северно море. А утре ще бъда в Дания, за да обсъдим точно подобни инициативи – огромен крайбрежен вятърен парк при Балтийско море.

И така, дами и господа, скъпи приятели, ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край. А със свободата от изнудване ще дойде и по-голяма сила за защита на глобалните правила. Това трябва да бъде нашият следващ стратегически подход. Прекратяването на зависимостта ни от руските изкопаеми горива е само първата стъпка. Рязкото покачване на цените на електроенергията сега разкрива, по различни причини, ограниченията на сегашния дизайн на нашия пазар на електроенергия. Той е разработен при съвсем други обстоятелства и за съвсем други цели. Той вече не отговаря на предназначението си. Ето защо ние, Комисията, сега работим по спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия. Нуждаем се от нов пазарен модел за електроенергия, който наистина да функционира и да ни върне в равновесие.

И след това, разбира се, трябва да погледнем отвъд енергетиката. Преходът към екология и цифрови технологии ще увеличи значително нуждата ни от суровини – вземете литий за батерии или силициев метал за чипове, вземете редкоземни метали – за производство на магнити за електромобили и вятърни турбини. Търсенето им може да се удвои до 2030 г. А ако погледнете европейското търсене на литиеви батерии, то ще се увеличава с 40% годишно между 2020 и 2025 г. – 40% увеличение на търсенето годишно. Добрата новина е: Това означава, че Европейската зелена сделка напредва. Не толкова добрата новина е: Една държава доминира в обработката. От 30-те критични суровини днес 10 се доставят предимно от Китай. Така че трябва да избегнем да изпаднем в същата зависимост, както при петрола и газа. Не трябва да заменяме старите зависимости с нови. Затова трябва да сме сигурни, че достъпът до тези суровини няма да бъде използван за изнудване. Трябва да диверсифицираме доставките и да изградим нови връзки с надеждни съмишленици по целия свят. За тази цел например след две седмици ще пътувам до Канада – съмишленици с много интересни предложения. Силата на демокрациите зависи и от изграждането на здрави основи със съмишленици за икономиката на утрешния ден.

Втората ми мисъл: Трябва да укрепим онези, които също като нас вярват в стойността на правилата, и да ги сближим още повече. Разбира се, на първо място имам предвид Украйна. Нахлуването на Кремъл имаше за цел да дръпне Украйна назад към едно по-мрачно минало. Но вместо това виждаме смелата решимост на украинците да продължат по избрания от тях път и дори да ускорят процеса на трансформация, докато възстановяват страната си. Удивително е да се видят тези усилия, тази решителност и тази страст, които те показват. Дълбоко съм убеден, че новата Украйна ще има по-силни институции. Модернизирана съдебна система, но и по-зелена, по-цифрова и по-устойчива икономика. За да стигне дотам, и ние сме наясно с това, Украйна ще трябва да насочи огромни ресурси за възстановяване, да набележи инвестиционните нужди, да координира действията. Всичко това в подкрепа на амбициозна програма за реформи. И така, пред нас стоят големи задачи.

Ето защо, с водеща роля на Украйна, една платформа за възстановяване може да постигне тези цели. Платформа, отворена за всички, които са загрижени за бъдещето на Украйна, и която да дава съвети за най-добрия път напред. Трябва да бъдем много прецизни; това е огромна отговорност, която трябва да поемем. Ето защо за тази цел Украйна, заедно с Европейската комисия и германското председателство на Г-7, ще бъде съорганизатор на международна конференция в Берлин на 25 октомври. На тази конференция ще съберем известни експерти, международни организации, мозъчни тръстове, академични среди, но също така – и това е много важно за мен – частния сектор и гражданското общество. Гражданското общество, защото младите хора в Украйна мечтаят за по-добро бъдеще – с право. Просперираща, справедлива, зелена, по-демократична Украйна. Те са много прави. Една мирна Украйна. Процъфтяваща Украйна. И тъй като пътят на модернизацията, пътят на демокрацията е и пътят, който води към Европейския съюз, ние сме на ваша страна и искаме да ви подкрепим в това начинание.

Същото се отнася и за Западните Балкани. Нека няма никакво съмнение: Нашите приятели от Западните Балкани са част от нашето европейско семейство. Дунав, Адриатическо море и Стара планина винаги са били връзка, а не граница. Нашите икономики са свързани помежду си след векове на търговия и пътувания. Затова просперитетът на Балканите зависи изцяло от интеграцията им с останалата част на Европа. Най-важното е, че хората от Западните Балкани в огромното си мнозинство се стремят да се присъединят към Европейския съюз. И все пак знаем, че през последните години напредъкът се забави, не на последно място от международни участници, включително Русия, които се опитват да подкопаят изграждането на демократични институции и върховенството на закона. Като Европейски съюз ние имаме ясен стратегически интерес всички шест държави от Западните Балкани да продължат да напредват по пътя към европейско членство. Защото стабилността на Западните Балкани е европейска стабилност. А просперитетът на Западните Балкани е и европейски просперитет. И така, как можем да съживим европейската перспектива за Западните Балкани?

Мисля, че преди всичко трябва да продължим интеграцията на нашите икономики. Ето защо стартирахме Плана за икономическо и инвестиционно развитие за Западните Балкани с финансиране от ЕС в размер на 9 млрд. евро, с потенциал за мобилизиране на повече от 20 млрд. евро инвестиции за Западните Балкани. Всичко това е основа за нашето общо бъдеще в Европейския съюз. И ние трябва да засилим доверието в нашия процес на присъединяване. Трябва да сме сигурни, че всяка стъпка, която дадена страна прави към демокрация, върховенство на закона и равни права, я приближава към Европейския съюз. Ето защо започването на процеса на присъединяване и преговорите с Албания и Северна Македония е истински крайъгълен камък. Бяхме поставили ясни условия за това. И те ги изпълниха. Народът и демокрациите постигнаха резултати. Това беше огромен демократичен успех за народа на Албания и Северна Македония, но също така и за останалата част от Европа, както и за нашите стратегически интереси. Най-добрият начин да се противопоставим на външното влияние на автократичните държави е да укрепим демокрациите в Европа. Да, става въпрос за геополитика, но също така и за общите ни ценности.

И накрая, трябва да погледнем и отвъд Европа и отвъд геополитиката на непосредственото ни съседство. Силата на демокрациите, способността ни да формираме утрешния свят, зависи в голяма степен от това дали ще успеем да създадем модел на растеж и икономически модел, които да работят за всички. Модел на растеж, който е подходящ за предизвикателствата на този век, като се започне с изменението на климата и с цифровизацията на всички икономически сектори. Необходимо е спешно да се изгради материалната инфраструктура на бъдещата световна икономика, която да е наистина устойчива за нашата планета и да осигурява просперитет на най-голям брой хора. Тъй като инвестициите и инфраструктурата допринасят за оформянето на правилата на нашия свят, те могат да насърчат свободната и справедлива търговия, вместо финансовата зависимост. Те могат да защитават околната среда, вместо да я експлоатират и замърсяват. Те могат да изграждат международни отношения, основани на доверие, вместо на икономически шантаж.

Ето защо ние предложихме стратегията Global Gateway с 300 млрд. евро инвестиции. Това е нашият подход към големите инфраструктурни проекти – основан на стойността, прозрачен и отворен за частния сектор. Инфраструктура, която носи трайни ползи за местните общности. И по този начин искаме да покажем силата на инвестиционната програма, основана на стойността. Знаем как могат да изглеждат инвестициите на други държави. Вземете например Русия. Цената, която трябва да се плати за техния нефт и газ, е загуба на суверенитет и загуба на независимост. Те не искат партньори, а васали. И това не е само Кремъл. Десетки държави са на ръба на фалита, защото не могат да плащат дълговете си към Китай. А някои от тях вече са изпаднали в неплатежоспособност. Financial Times нарича това „възникваща дългова криза по „Пояса и пътя“. Заеми за развитие, при които се пренебрегват екологичните и социалните стандарти, при които се пренебрегва управлението на риска и липсва прозрачност? Те не могат да осигурят това, от което страните се нуждаят. Има по-добър начин. И от нас зависи да го приложим във всички краища на света. Бъдещето на няколко държави виси на косъм не само от това, но и от бъдещето на реда, основан на правила. Това е наша отговорност като демокрации на нашето време и на нашата епоха. И аз искам Европа да я изпълни. За наше собствено добро и за доброто на света.

И следователно, благодаря ви, че ме слушате, пожелавам ви приятна конференция. И да живее Европа.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук