Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен представи на специална пресконференция нова инициатива за планиране на излизането от противоепидемичните мерки, изработена от ЕК в сътрудничество с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Европейската пътна карта за постепенно сваляне на ограниченията и съвземане на икономиката е втори опит на Фон дер Лайен да прокара такава инициатива. Тя препоръчва бавно и постепенно отпускане на мерките при строга координация и нарастващо тестване на населението.

Европейската комисия (ЕК) разработи и обяви три критерия за премахване на карантините в ЕС, като все още няма възможни дати за тяхното вдигане. Това заяви  Урсула фон дер Лайен на видеоконференцията, представяща препоръките на ЕК към страните от общността за премахването на карантините.

„Първият е епидемиологичният критерий, който трябва да потвърди, че разпространението на болестта е намаляло значително за дълъг период от време. За това може да свидетелства например от постоянното намаляване на броя на новите инфекции и хоспитализации“, каза тя.

Публикуваният документ на Европейската комисия разкрива и останалите критерии, вторият от които е наличието на достатъчен капацитет на здравната система. Указва се и какво трябва да се взема предвид при оценка на справянето на здравната система.

„Например: коефициентът на заетост в интензивните отделения, адекватен брой болнични легла, достъп до фармацевтични продукти, необходими в отделения за интензивно лечение, за които съществува непосредствен риск от дефицит (антибиотици, анестетици, лекарства за реанимация и миорелаксанти), възстановяване на оборудването (вентилатори, защитни средства), наличие на спешна медицинска помощ, както и достатъчен човешки ресурс със съответните умения“, се се изброява в препоръките.

Третият критерий е достатъчният потенциал на системата за наблюдение на заболяването и контактите на заразените хора.

„По-специално са необходими широкомащабни възможности за тестване, за да се открие заболяването и разпространението на вируса, съчетано с възможността за проследяване на контакти и карантина в случай на повторно появяване и по-нататъшно разпространение на инфекции. Ще са необходими възможности за откриване на антитела, за да се следи частта от населението, което успешно е преодоляло COVID-19 и вероятно е придобило имунитет „, гласи документът.

През последната седмица в повечето страни от ЕС броят на заразените и починали за ден сравнително се стабилизира, а в някои случаи дори започна да намалява. Но той все още остава опасно висок и няма твйрда тенденция към намаляване. На 13 април френският президент Еманюел Макрон обяви удължаването на карантината във Франция до 11 май, тъй като епидемията на страната „все още не е ограничена“. На 15 април Съветът за национална сигурност на Белгия трябва да вземе решение за срока на карантина в тази страна, където засега ограничителните мерки са валидни до 3 май.

Дарителска видеоконференция

Европейският съюз ще организира донорска видеоконференция на 4 май, за да събере средства за борбата с коронавируса, по-специално за набиране на финансиране за разработването на ваксина, заяви днес ръководителката на Европейската комисия.

„На 4 май ще проведем донорска конференция за събиране на помощ за борбата с коронавируса. Това ще бъде първата подобна конференция в историята“, каза тя.

„Трябва да създадем ваксина. Това е световна задача и когато ваксината е създадена, тя трябва да бъде еднакво достъпна за всички страни по света. За да се подпомогне тази работа, е необходимо финансиране и донорската конференция ще попълни недостигащото финансирането в тази област – каза Фон дер Лайен.

По думите й се работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация и други международни партньори. Тя изрази надежда „нашата инициатива да бъде подкрепена от всички държави“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук