тигър, зоопарк
Снимка: Pixabay

Зоологическите градини по света, които трябваше да са претъпкани от посетители в слънчевите великденски празници, сега са в трудно положение и искат дарения, тъй като блокирането заради коронавируса ги смачква.

Директор на зоопарк в Северна Германия дори призна, че някои животни скоро ще трябва да бъдат хранени с други, за да оцелее зоологическата градина.

„Ние сме определили животните, които първо ще трябва да заколим“, каза Верена Каспари от Ноймюнстер за „Ди Велт“.

Берлинският зоопарк има бебета панди близнаци, но харесващите ги могат да им се любуват само онлайн. Говорителят на зоопарка Филин Хачмайстер заяви пред агенция ДПА:

„Показваме ги, защото Не искаме малките панди да пораснат до момента, в който най-накрая отново ще отворим“.

Зоопаркът в Номюнстер заяви, че към убийството на някои животни, за да могат други да живеят, може да се прибегне в краен случай и е „неприятно“, но дори това не би решило финансовия проблем.

Тюлените и пингвините се нуждаят от големи количества прясна риба всеки ден.

„Ако стигне до това, ще трябва да евтаназираме животните, вместо да ги оставим да гладуват“, каза Каспари. „В най-лошия случай би трябвало да нахраним някои от животните с техни събратя“.

Зоопаркът на Каспари принадлежи към асоциация, която не е покрита от държавния фонд за спешна помощ за малкия бизнес. Тя изчислява, че загубата на доходи за зоопарка тази пролет ще бъде около 175 000 евро.

Освен директни призиви за публични дарения, германските зоологически градини искат държавна помощ на обща стойност 100 млн. евро, съобщава ДПА.

Германската Национална зоологическа асоциация (VdZ) твърди, че зоологическите градини, за разлика от много други бизнеси, не могат да влязат в хибернация и да намалят разходите. Животните трябва да се хранят ежедневно, а загражденията на тропическите видове трябва да се отопляват над 20 градуса.

Шефът на VdZ Йорг Юнхолд заяви, че блокирането струва на един германски зоопарк около 500 000 евро седмично загубен оборот.

Някои зоологически градини предупреждават, че кризата има и емоционални последствия за определени животни, защото им липсва вниманието, което обикновено получават от посетителите.

Берлинският зоопарк заяви, че „маймуните особено обичат да гледат хората“. Тюлените и папагалите също са очаровани от посетителите им и „за тях сега наистина е доста скучно“, съобщават служителите на зоокъта.

Миналата седмица Московският зоопарк също заяви, че на двете му гигантски панди „сега им липсва нещо“.

„Те започнаха много по-активно да подхождат към всеки човек, който минава покрай заграждението им“, твърди зоопаркът.

Зоологическата градина във Виена, една от най-известните забележителности там, твърди, че може да се справи за момента, като използва съществуващите спестявания. Но на 1 април тя изпрати 70% от своите 230 служители в тримесечен отпуск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!