Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия представи своята „Зелена сделка“ – стратегия за растеж, насочена към изграждане на въглеродно неутрална икономика до 2050 г. Планът сега ще бъде разгледан от лидерите на ЕС и Европейския парламент, намиращи се под натиск от енергийни лобисти и активисти в областта на климата. Ето основните моменти на плана, обявен в сряда от председателя на комисията Урсула фон дер Лайен.

Европейско законодателство за климата

Първото законодателно препятствие за сключването на сделката ще бъде приемането на закон за определяне на крайната въглеродна неутрална дата 2050 г. Комисията ще представи текста в рамките на 100 дни и предупреждава, че настоящите политики биха намалили емисиите само с 60 процента до средата на века

До юни следващата година ЕС трябва да направи проучване, което да определи как да намали емисиите на парникови газове с поне 50 процента спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г. Планът е новите цели да бъдат договорени преди глобалната конференция по климата COP26 в Глазгоу, Шотландия, в края на следващата година.

Механизъм на просто преминаване

Някои източни страни членки, като Полша и Чехия, които все още до голяма степен разчитат на въглища за производство на енергия, се противопоставиха на целта за 2050 г. Планът, изготвен тази седмица, ще предвиди „механизъм за преход“ – фонд от пет до седем милиарда евро, добавен към бюджетната рамка на блока за 2021-2027 г.

Наред с разходите от кохезионния бюджет на ЕС, националните фондове и заемите от Европейската инвестиционна банка, служители на ЕС казват, че 100 милиарда могат да бъдат мобилизирани. Това би помогнало на страните да преминат към възобновяема енергия.

Пазари на въглерод

Планът „Зелена сделка“ също предвижда реформа на системата за търговия с емисии в ЕС, пазар на въглерод, който позволява на замърсяващите компании да търгуват квотите си. Комисията иска по-специално да включи корабоплаването в системата и да намали квотите, предоставени на авиацията.

Ще има и механизъм за протестиране на по-екологичните европейски производители срещу по-малко екологично конкурентни вносни стоки.

Зелени инвестиции

В началото на следващата година Комисията ще представи план, насочен към добавяне на 260 милиарда евро годишно в благоприятни за климата инвестиции.

„Най-малко 25 процента от дългосрочния бюджет на ЕС трябва да бъде отделен за действия в областта на климата – заяви Европейската комисия – За да може частният сектор да допринесе за финансирането на зеления преход, Комисията ще представи Зелена стратегия за финансиране през 2020 г.“

Биоразнообразие и пестициди

Според плановете, които ще бъдат очертани по-подробно през първото тримесечие на следващата година, Комисията иска да постави нови ограничения за употребата на пестициди от 2021 г.

Транспорт с нулеви емисии

Комисията търси „законодателни варианти“ да подкрепи станциите за зареждане на 25-те милиона електрически превозни средства, които очакват по европейските пътища до 2025 г. Длъжностните лица изчисляват, че ще са необходими милион обществени станции.

До юни 2021 г. те възнамеряват да затегнат правилата за вредни емисии за автомобили и микробуси.

Климатична дипломация

Комисията планира да направи спазването на Парижкото споразумение за климата основна клауза при всяка бъдеща сделка за свободна търговия с външни партньори.

Строителни стандарти

Брюксел иска да предизвика „вълна от обновяване“ чрез затягане на строителните разпоредби, за да благоприятства добре изолираната, ниско енергийна архитектура.

Кръговата икономика

„Зелената сделка“ ще насърчи и това, което Брюксел нарича „кръгова икономика“ – намаляване на потреблението на невъзобновяеми ресурси и увеличаване на рециклирането.

За март 2020 г. ще бъде подготвена нова индустриална стратегия за насърчаване на „неутрални за климата продукти“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук