Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Нови искри припламнаха в проточилия се задочен спор между президент и премиер. Бойко Борисов отправи остри критики към Румен Радев за думите му пред бТВ, че ще инициира промени в Конституцията заради независимия прокурор, който ще се въведе, за да контролира главния държавен обвинител. На излизане от празненството по случай 30-годишнината на коалиционния партньор СДС, министър-председателят участва в малка импровизирана пресконференция, на която коментира думите на държавния глава отпреди няколко часа.

„Президент е този, който е обединител на нацията. Радев е опозиционен лидер, който не е казал една добра дума за държавата. Дори вече злобата му, вече омразата му до такава степен преливат, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер“, заяви Борисов.

Според премиера президентът е опозиционният лидер с най-много власт в държавата – държавен глава и върховен главнокомандващ.

„Една минута гледах тази злоба, която не е присъща на един обединител на нацията. С какво предизвикваме тази омраза? За 40 минути не е казал нищо добро за държавата. Само първата минута гледах и отидох да играя футбол, защото човек, който почне да говори от името на народа – такъв няма… Дори Левски не си го е позволил. От името на кой? Кой ти даде право?“, каза още Борисов по повод интервюто, дадено от президента пред бТВ.

Премиерът се позова на скорошни социологически изследвания, според които 50% от българите не харесват Радев.

„Да сте чули държавният глава да се изказва срещу някой друг? Какво направи Тройната коалиция, какво правителството на Орешарски, какви минуси рекордни? Или да каже нещо за това, че президентът Тръмп изпрати ядрени експерти у нас да ни консултират? …Радев е двуличен човек, един ден хората ще разберат какъв човек са избрали за президент“, заяви още Борисов и отбеляза, че държавата е изведена от правителството му на нива, на каквито е била през златните си години.

Премиерът не се въздаржа и от някои още по-остри нападки към президента. Той попита риторично с какво е обидил държавния глава и сам отговори:

„Какво съм казал, че братът на Иван Гешев му е бодигард. Ами такъв е, сиреч – вика го, говорят си. Това обидно ли е? …И аз не го харесвах като шеф на ВВС – падаха самолети, хеликоптери, и тогава дойдоха да ме молят да не го санкционирам“, изтъкна той и добави, че тогава с Радев били приятели и заедно гледали учения.

„Не беше такъв човек, но явно дворците, палатите, скъпите дрехи променят хората, властта не е за всеки“, каза Борисов и подчерта, че не иска да се заяжда, защото е „институционален човек“.

Той бе категоричен, че постът на „Дондуков“ 2 не го интересува.

Борисов се изказа ласкаво за коалиционните партньори от СДС, като заяви, че „СДС направи революция и ни прати на правилния път, а ГЕРБ не само го бетонира, но го надгради“. По думите на премиера, ако не е бил СДС, „още щяхме да маршируваме с комунистите по плаца“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!