Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Президентът може да внася промени в конституцията и аз ще се възползвам от това си право. Дебат за конституционна промяна ще има, заяви пред бТВ президентът Румен Радев. По думите му в България има паралелна власт и тя трябва да бъде неутрализирана, а „разделението на властите се изпразва все повече от съдържание“ и това довеждало до приемането на лобистки закони между първо и второ четене. Както стана ясно, промените, които президентът ще предложи, ще се отнасят до институцията на независимия прокурор, който управляващите искат да въведат като контролен орган на дейността на главния прокурор.

„Начинът на реализация на идеите на правителството за конституционна реформа не се припокрива с моята представа за демократичност на законодателния процес. Чак в залеза на своето управление Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен стил за 20 минути. С интерес ще следя дебатите в Народното събрание. За мен интересно е какво мислят депутатите за този законопроект“, заяви президентът.

Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки институционални промени и еволюция на политическата конюнктура, посочи Радев и коментира, че явно това е непосилна задача за това упрявление:

„Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор? Проблемът е по-дълбок и той няма да се реши с този законопроект. Не случайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки законодателни промени, за нови правила и за еволюция на политическата култура. Това явно е непосилна задача в един узрял етап на управлението на Борисов“

Радев подчерта още, че като президент негово право е да внася предложения за промени в Конституцията и той ще се възползва от него.

„Каквото и да стане като продукт за инициатива за конституционна промяна, там ГЕРБ ще трябва да вземат отношение. Във времена, в които разделението на властите се изпразва все повече от съдържание, НС гласува лобистки закони. Когато се шири безнаказаност на корупцията, ние трябва да преосмислим ролята и мястото на институциите – заяви Румен Радев и посочи, че трябва да се неутрализира и обезвреди паралелната власт, която действа зад фасадата на институциите – Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплати. Това са политиците, които се разпореждат с бюджет – тези, които определят обществените поръчки… Изборът на главен прокурор не е нещо абстрактно – начинът на вземане на решение, на случване на нещата има пряко влияние върху живота на занапред, върху живота на нашите деца.“

Президантът изрази надежда гражданското общество да осъзнае своята сила.

Що се отнася до коментара на премиера за брата на новоизбрания главен прокурор, Радев каза, че полк. Георги Гешев има дълга кариера, много преди Иван Гешев да бъде избран за главен прокурор.

„Много преди моето избиране за президент аз съм с прекрасни впечатления за него, но отдавна той не е част от моята пряка охрана“, поясни държавният глава.

Относно модернизираното на армията президентът коментира, че за него няма значение дали ще са изтребители „Грипен“, „Юрофайтър“ или Ф-16. Правителството погази открития честен конкурс за изтребителите, посочи като най-важен извод президентът.

България трябва да защитава своя национален интерес и суверенитет независимо каква е цената, каза в заключение Радев, попитан дали вярва на шпионския скандал с Русия. Той добави, че не коментира чужди служби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!