Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Днес Урсула фон дер Лайен ще предложи приблизително един трилион евро фонд за възстановяване на европейските икономики след пандемията от коронавируса, но ще трябва да спечели подкрепата на скептично настроените страни членки.

Коронавирусът е напът да вкара ЕС в най-дълбоката му рецесия и предложението на Фон дер Лайен ще цели да помогне на най-тежко засегнатите страни.

Най-малко 172 000 души в Европа са загинали в резултат на коронавируса. Блокирани бяха икономиките на страните, като само някои бизнеси можеха да продължат работа. Засили се контролът върху границите между държавите членки на ЕС.

Италия и Испания са едни от най-засегнатите държави.

Европейската комисия – изпълнителната власт на ЕС, спечели решаващата подкрепа на Германия и Франция, за да събере 500 милиарда евро (550 милиарда долара) от финансовите пазари, за да започне да разрешава проблема.

Германският канцлер Ангела Меркел миналата седмица одобри идея, която частично отменя решителното противопоставяне на Берлин за съвместни заеми от страна на членовете на ЕС.

Но френско-германският план е изправен срещу насрещно предложение от т. нар. Фругалска четворка: северните държави членки на ЕС, които традиционно се обявяват против даването на повече пари на Брюксел или прехвърлянето им на задлъжнелия юг.

Те категорично се противопоставят на изплащането на помощи и предпочитат заеми, които се отпускат при строги условия и външен надзор, като така намаляват риска за собствените си данъкоплатци.

„Пестеливите северняци” обвиняват южноевропейците, че трупат дългове, вместо да провеждат фискални реформи.

Дебатът „безвъзмездни средства срещу заеми” не е малка тема, предвид факта, че Италия, Гърция и Испания вече са претоварени с дългове, въпреки че започнаха болезнени реформи след финансовата криза през 2008 г.

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гуиндос вчера предупреди, че повече дългове, трупани от страни, които вече са под натиск, могат да попречат на възстановяването на пазарите и да застрашат единната европейска валута. Европейската централна банка (ЕЦБ) силно подкрепя съвместните заеми от ЕС за предотвратяване на тези заплахи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук