Война в Украйна

По време на пресконференция преди заседанието на външните министри на страните от Алианса, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна е успяла досега да си възстанови половината от завзетите от Русия земи и това е голяма победа. По неговите думи украинските войски нанасят значителни поражения на руските сили.

Институтът за изучаване на войната публикува снимки, които показват колко точно е успешна украинската контраофанзива.

Контраофанзива Украйна

Контраофанзива Украйна

Контраофанзива Украйна
Източник: Институт за изучаване на войната/ BBC

Припомняме, че инвазията на Русия в Украйна започна с десетки ракетни удари по градове в цяла Украйна преди зазоряване на 24 февруари 2022 година.

Руските сухопътни войски навлязоха бързо в страната и в рамките само на няколко седмици контролираха големи райони на Украйна и напреднаха до предградията на столицата Киев.

Руските сили бомбардираха Харков и превзеха територия на изток и юг до Херсон. те обкръжиха и пристанищния град Мариупол.

Но се натъкнаха на много силна украинска съпротива почти навсякъде и се сблъскаха със сериозни логистични проблеми и зле мотивирани руски войски, страдащи от недостиг на храна, вода и боеприпаси.

Украинските сили бързо разположиха доставено от Запада оръжие като противотанковата система Nlaw, която се оказа много ефективна срещу руското настъпление.

До октомври картината се промени драматично и след като не успя да превземе Киев, Русия се оттегли напълно от северната част на Украйна.

Повече от година след инвазията Украйна се надява, че последната й контраофанзива може да обърне войната в нейна полза. А реалността засега показва, че това е много вероятно.

Ако човек слуша политическите наблюдатели в българските медии и звани и незвани коментатори в социалните мрежи, би останал с впечатление, че украинската контраофанзива се е провалила и е обречена на неуспех. Всъщност, това се оказва напълно фалшива информация, тиражирана къде от невежество, къде в резултат на руската пропаганда. Истината е, че от началото на контраофанзивата Украйна е възвърнала около половината от окупираната си от Русия територия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук