трансплантации, органи

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че в навечерието на Нова година са извършени 3 успешни трансплантации на територията на България.

Екип на Университетска болница „Лозенец“, ръководен от проф. Любомир Спасов извърши две успешни бъбречни трансплантации. Реципиенти са двама мъже – на 41 и 61 години. Трансплантационен екип от Военномедицинска академия (ВМА) под ръководството на проф. Никола Владов извърши успешна чернодробна трансплантация на 59-годишен мъж с чернодробно заболяване в крайна фаза.

Трансплантациите станаха възможни след реализираната на 29 декември в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен донорска ситуация. Тя е успешна благодарение на координираните усилия на ЦСМП – Плевен, ЦСМП – София и полицията, която е осигурила ескорт на медицинските екипи.

Донор е 63-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт след черепно-мозъчна травма. Това е втората донорска ситуация за годината на територията на Плевенската болница. Благодарение на нея предишният път бяха спасени 4-ма души.

През 2019г. бяха реализирани общо 15 донорски ситуации, като така са спасени 41 души, от тях 32-ма са български граждани и 9 европейски.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ изказват своите съболезнования и благодарност към близките на починалия мъж за хуманното решение да дарят неговите органи и по-този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук