Надеждността на информацията, която лечебните заведения представят в отчетите за дейността си по асистирана репродукция до Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), не е убедителна“. Това е една от констатациите в одита на Сметната палата над болниците, които извършват инвитро с обществени средства. Проверката обхваща дейността на 31 клиники от началото на 2014 до средата на 2016 г.

Общо 7 598 са били финансираните опити за инвитро през двете години и половина на стойност от 29.3 млн. лв. Броят на родените деца е  2 171. Успеваемост – 28%. Този резултат отчита проверка на Сметната палата.

Причините за стерилитета при тези двойки: в 60% от случаите се дължат на проблеми при жените и в 40% – на мъжете, посочва още одитът.

Инспекторите окачествяват получените данни като „не са особено благонадеждни“. Има огромно разминаване в числата, които клиниките са отчели към Центъра за асистирана репродукция и към Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ). В ИАТ се дава информация не само за държавно финансираните опити, а за всички. У нас процедурите, които се покриват с обществени средства, са едва 35% от всички.

В някои случаи данните на клиниките за броя на извършените процедури, които е платила държавата и тези, които са платили сами пациентите, се разминава в пъти. Докладът на сметната палата показва, че, например, едно лечебно заведение е показало по отчета в ИАТ направени 503 процедури и има родени 73 деца.

В същото време, по отчета към ЦАР, има 286 процедури и родени 108 деца. Друго лечебно заведение посочва в ИАТ, че има 14 процедури и родени 4 деца, а в ЦАР подава 14 процедури и родено 1 дете, констатират инспекторите.

Успеваемостта на отделните болници също варира много – според анализите на Сметната палата – от 0,6 на сто до 56,3 % за всички извършени процедури   (инвитро и ICSI).

Съпоставката на успеваемостта на клиниките по показател „процент родени деца“, което значи  относителен дял на родени деца спрямо извършени процедури, показва при финансираните от ЦАР системно отклонение от 10% при 20 болници.

При другите 11 клиники разликата е в диапазона от 11 до над 30%.

Несъответствията в отчетите към различните здравни институции са знак за недостатъчна надеждност на данните, отчитани от инвитро болниците, правят извод от Сметната палата.

Следва да бъде разработен ефективен механизъм за проследяване и получаване на информация за резултатите от извършените процедури по асистирана репродукция, за които плаща държавата. Както и да бъде въведен единен, коректен механизъм за измерване на резултатите на лечебните заведения при сключване на първи договор с ЦАР.

През м. май правителството обяви, че пада лимитът за финансираните от държавата процедури инвитро. След специализиран доклад и анализ бе обявено, че се развръзват ръцете на лекарите да преценяват колко опита са необходими за всяка жена и падат досегашните ограничения за подпомагане на една двойка.

12.68 млн. лв. са похарчени за процедури през 2016 г. За тази година числото, посочено в постановлението, е в същия размер, но се гарантира осигуряването на толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите може да абсорбира, обясниха от изпълнителната власт след решението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук