Правителството ще ограничава младежката емиграция. Това е една от мерките за решаване на проблема с демографската криза, съобщи вицепремиерът по икономическата и демографската политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ.

За целта ще се отпускат стипендии за обучение на младежите у нас, и страни от ЕС, срещу задължението след това да се връщат и да работят в България, разясни Симеонов. Той обаче не уточни как ще се осъществява контролът на завръщането и какво се пердвижда, ако все пак, младежите не се завърнат, както и дали държавата може да даде гаранции, че завръщайки се в страната те ще намерят работа по специалността си.

Другите мерки за решаване на демографския проблем са насърчаване на отговорното родителство и облекчаване на процедурата за получаване на българско гражданство, посочи ресорният вицепремиер.

Идеята е държавата да поеме разходите за инвитро колкото пъти иска двойката, каза Симеонов. Сега ограничението е до два опита, има и ограничение за възрастта на родилката.

Улеснената процедура за получаване на българско гражданство може да се въведе по примера на Гърция, като не се иска от кандидатите да говорят български език, стана ясно от обясненията на Симеонов.

От друга страна, той поиска българските граждани, живеещи в Турция, да могат да четат и пишат на български език, за да гласуват в парламентарните избори през март. Според Симеонов има много българи, които живеят на територията Украйна и Молдова, които могат да получат българско гражданство. Държавата може да им купи здрави къщи по селата за 5000 – 6000 лв. и да им ги предостави срещу задължението да обработват земята, смята вицепремиерът по икономическата и демогрфската политика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!