Зеленски и Дуда доскоро бяха много близки. Снимка: АП/БТА

Разумното решение на Европейския съюз да отмени забраната за внос и превоз на украинско зърно срещна инатлив отказ от 3 членки на съюза – Унгария, Словакия и Полша. Така Кремъл, прекратявайки зърнената сделка и бомбардирайки ежедневно украинските пристанища за зърно в Одеска област, постави борещата се за оцеляването си Украйна в изключително тежка ситуация.

Което и целеше

Украинците са принудени да изнасят зърното си по тесен черноморски коридор (спасявайки от глад африканските страни, впрочем), по който коридор малко товарни кораби се осмеляват да плават. Другият вариант е износ през съседните и съседните на съседните страни. И тук възникна проблемът, покрай който днес в Кремъл доволно потриват кървави ръчички.

Защото нещо се пропука в Европейския съюз и неговата безусловна подкрепа за биещата се за суверенитета си Украйна.

Позицията на наведената пред Путин власт в Унгария не е странна, даже никак. Словакия също има залитания в тази посока. България, благодарение на разумното днешно правителство, се измъкна от капана и се държи цивилизовано и европейски, навличайки си проблеми откъм ролс-ройси, майбаси, копейки и корнелии.

Но Полша?

Варшава и Киев днес продължиха да си разменят тежки думи, заплахи и предупреждения. И не става дума само за внос, а и за транзит на украинско зърно.

Предметът на споровете е: казусът с украинската пшеница, която преминава през територията на Полша към други световни потребители, но влияе на местния пазар. Как влияе? Като част от него някак си остава в Полша и натиска цените надолу. Но, в края на краищата „оставането“ в Полша е проблем на Полша, а не на Украйна. Която с основание подаде жалба до Световната търговска организация.

Вчера, в речта си пред ООН, президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия използва продоволствието като оръжие срещу цивилизования свят.

Тревожно е да виждаме как днес някои в Европа превръщат солидарността в политически театър и правят от зърното трилър“, каза Зеленски и беше прав.

Днес външното министерство на Полша привика посланика на Украйна и му връчи протестна нона по повод изказването на Зеленски. А президентът Анджей Дуда даже отмени планираните преговори с колегата си Зеленски, оправдавайки се с „организационни причини“.

Спасението на давещите се

Дуда обаче не пропусна да каже пред журналисти, че Украйна му прилича на давещ се човек: „Ако давещият се ни повлече към дъното, той също няма да оцелее. Ние сме длъжни да се грижим за своите интереси и ще го правим ефективно и решително“, заяви Анджей Дуда и по един некрасив начин ни заприлича на един друг, местен президент.

Отделно се появи и изказване на полски зам.-министър (Пьотр Мюлер), който намекна, че Полша, вероятно, ще спре финансовата помощ за украинските бежанци на нейна територия. Не е съвсем ясно дали това изказване е в отговор на разправиите около зърното.

Украинските власти пък веднага намекнаха, че могат да ограничат вноса от Полша на ябълки и други овощи (Полша е световният производител №1 на моркови, б.р.). Това веднага накара поляците да настръхнат:

„Други продукти“

„Предупреждавам украинските власти, че ако ще се занимават с ескалация на конфликта, ние ще забраним транспорта и НА ДРУГИ ПРОДУКТИ в посока Украйна“, заяви не съвсем иносказателно премиерът Матеуш Моравецки.

Скандалът се заплита. Единствените печеливши от него са Путин, Кремъл и руската агресия.

Ще напомним, че в продължаващата 19 месеца кървава война в Украйна Полша беше и все още е един от най-близките съюзници на Киев, предоставящ помощ в транзита и настаняването на бежанци, както и за доставки и транспортиране през своя територия на въоръжения за украинската армия.

Полша прекрасно знае, че ако Путин мине през Украйна, той няма да спре. Руско-съветската експанзия никога не е имала насищане, а Варшава е една от потърпевшите. Трябва ли една зърнена „криза“ (каквато тя не е, защото зърно има и даже е в повече) да доведе до общоевропейска? Това е въпрос, на който поляците трябва да отговорят, но първо ще им се наложи да си припомнят някои исторически факти. Няма да ги изреждаме, само ще напомним: стъпи ли някъде руски ботуш, после трудно си тръгва.

А и не може да е случаен фактът, че първопроходците за отърсването на Източна Европа от кремълския гнет бяха едни мустакати поляци, нарекли себе си „Солидарност“.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук